NavMenu

Bader iz Šamca na korak do stečaja

Izvor: Glas Srpske Utorak, 17.10.2017. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: Vadim Ratnikov/shutterstock.com/)
Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je predstečajni postupak u šamačkom preduzeću Bader i za privremenog stečajnog upravnika imenovao Rodoljuba Milovanovića.

Zahtjev za stečaj ovog preduzeća, koje se bavi proizvodnjom i montiranjem željeznih konstrukcija podnijela je u avgustu ove godine grupa radnika ove fabrike zbog velikih dugovanja.

Milovanović je, na osnovu rješenja Okružnog privrednog suda u Doboju, dužan da ispita da li postoje uslovi za pokretanje stečaja, obezbijedi imovinu stečajnog dužnika i brine o njoj. Njegova obaveza je i da ispita da li će imovina Badera pokriti troškove stečaja, ali i da analizira poslovne knjige ovog preduzeća.

Milovanović treba da u roku od mjesec sudu dostavi izvještaj u kojem, između ostalog, mora da navede da li je ovo preduzeće može da nastavi dalji rad ili pak ide u stečaj.

- Bio sam u preduzeću već dva puta. U petak sam izuzeo dodatnu dokumentaciju. Napraviću analizu i presjek stanja i nakon toga predložiti da li ovo preduzeće ide u stečaj ili nastavlja da radi. Još je rano govoriti o tome - kazao je Milovanović.

Šamačko preduzeće dospjelo je u žižu javnosti sredinom ove godine kada je oko 20 radnika proizvodnje, nakon što nisu dobili platu nekoliko mjeseci, prvo štrajkovali a zatim tijelima blokirali ulaz u Bader. Poslije toga poteza, čelnici ove fabrike podijelili su im otkaze i tek nakon toga im isplatili zarađene plate i dio otpremnine. Tada je postignut i dogovor da budu proglašeni tehnološkim viškom čime je stvorena i mogućnost da se prijave na biro i dobiju određen broj mjeseci neki vid pomoći. Tada su i poručili da se njihova borba isplatila, jer su dobili zarađeno.


Ovo preduzeće veliku sumu novca duguje i za poreze i doprinose, ali i opštini Šamac. Njemačka firma Bader posluje u Šamcu od 2005. godine, a problemi u njenom poslovanju pojavili su se u posljednje tri-četiri godine. Direktor i vlasnik preduzeća je Bernard Šnajder.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.