Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.10.2017.| 10:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od porodične firme do velikog biznisa - Rakić komerc gradi fabriku stočne hrane kod Bijeljine

(Foto: CHAIWATPHOTOS/shutterstock.com)
Porodično preduzeće Rakić komerc iz Batkovića kod Bijeljine, koje se bavi proizvodnjom konzumnih jaja, ima više od 60 radnika, a nakon završetka gradnje nove fabrike stočne hrane osiguraće još 16 radnih mjesta.

Dragana Rakić-Ristić kaže da je ovaj projekt, kao jedan od najboljih, dobio i podršku UNDP-a u okviru Projekta za lokalni integriratni razvoj od 100.000 KM, što predstavlja četvrtinu investicije u drugoj fazi gradnje fabrike, prenosi BiznisInfo.

U prvoj fazi, u gradnju silosa za žitarice investirali su skoro 500.000 KM.

Inače, kapacitet njihove farme iznosi skoro 150.000 koka nosilja, dok u odgoju imaju skoro 45.000 pilenki. Ispunjavaju sve neophodne standarde kvaliteta, među njima i HACCAP, za izvoz konzumnih jaja u Evropsku uniju.

Osnivač Savo Rekić kaže da privatna preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane i zapošljavaju nove radnike, trebaju imati mnogo veću podršku vlasti.

Rakić komerc je u početku bila mala porodična firma, a danas se ubraja u velike kompanije.

Nude svježa jaja koja se mogu pronaći na tržištu Bosne i Hercegovine, dijelom Srbije i Crne Gore. U skorijoj budućnosti plan je širenje na tržište Evropske unije, navodi se na njihovoj internet stranici.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.