NavMenu

Most Bratoljub neupotrebljiv još najmanje godinu dana - Neophodno uspostavljanje sporazuma o granici između BiH i Srbije

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 15.10.2017. 11:47
Komentari
Podeli
(Foto: ThomBal/shutterstock.com)
Zbog nepostojanja ugovora o granici između Srbije i BiH, izgradnja graničnog prelaza na mostu Bratunac - Ljubovija, za koji je obezbijeđeno 11 mil KM, upitna je najmanje u narednih godinu dana, saznaju Nezavisne.

- Ministarstvo transporta i komunikacija BiH dobilo je pozitivno mišljenje na tekst sporazuma sa Srbijom o izgradnji zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac - Ljubovija. Taj sporazum prije petnaestak dana pušten je prema Savjetu ministara BiH, ali materijal još nije razmatran. Problem je u tome što će i pored tog sporazuma biti neophodan sporazum o granici između BiH i Srbije, kojeg još nema niti se na njemu nešto konkretno radi - ispričao je izvor Nezavisnih.

Kako nezvanično saznaju, Ministarstvo bezbjednosti BiH još je u novembru 2016. godine kod Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije iniciralo sastanak u vezi sa sporazumom o graničnim prelazima između BiH i Srbije, ali i pored nekoliko dopisa i urgencija još nisu dobili nikakav odgovor.

- BiH je formirala i radnu grupu koja treba da radi na tom sporazumu i sutra odmah može otići u Beograd i dogovoriti, ali iz nekog razloga Srbija nije pretjerano zainteresovana za to - ispričao je izvor Nezavisnih.

Ono što je problem jeste da ukoliko bi se i sutra započelo s razgovorima na temu sporazuma o granici, trebalo bi najmanje nekoliko mjeseci da se on ozvaniči, jer se radi o međunarodnom sporazumu i neophodna je njegova ratifikacija u parlamentu BiH i Predsjedništvu BiH.

Ako se uzme u obzir trenutna politička situacija u BiH, najoptimističnije procjene govore da će sporazum o granici BiH i Srbije biti ratifikovan pred opšte izbore u BiH, nakon čega bi se ušlo u fazu raspisivanja tendera za gradnju samog graničnog prelaza, što će takođe trajati mjesecima, tek onda bi se ušlo u izgradnju samih objekata za smještaj carinika, fitosanitarnih inspekcija itd.

Raniji problem koji je postojao je prevaziđen i uskoro se može očekivati potpisivanje sporazum između Vlade RS i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u vezi sa samim zemljištem na kojem bi se nalazio granični prelaz.

- Dobili smo pozitivno mišljenje Pravobranilaštva RS na ugovor s UIO i s tim naredne sedmice idemo na Vladu da dobijemo saglasnost na Nacrt ugovora. UIO danas traži mišljenje Pravobranilaštva BiH, a nakon toga se samo potpisuje ugovor - potvrdili su u petak Nezavisnim u Ministarstvu saobraćaja i veza RS. Ni do ovog sporazuma nije bilo lako doći s obzirom na to da prvobitni prijedlog Vlade RS da se UIO zemljište ustupa na 50 godina nije bio prihvatljiv za UIO, ali se na kraju došlo do formulacije da će zemljište biti u vlasništvu UIO sve dok postoji potreba za postojanjem graničnog prelaza.

Podsjećanja radi, izgradnju mosta Bratunac - Ljubovija, poznatog kao Bratoljub, vrijednog oko 13 mil EUR, finansirala je Srbija, dok će RS finansirati pristupne puteve iz pravca RS, a BiH, odnosno UIO gradnju graničnog prelaza. Za gradnju prelaza Savjet ministara obezbijedio je 11 mil KM i to 7 mil KM od klirinškog duga i 4 mil KM iz budžeta UIO za 2018. godinu. Most je dug 277 metara, širine 14 metara, imaće dvije saobraćajne trake i trotoare za pješake i bicikliste.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.