NavMenu

BiH jedina u Evropi nema razvijen program za rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice

Izvor: eKapija Petak, 13.10.2017. 14:55
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
U cilju obilježavanja oktobra, mjeseca podizanja svijesti o raku dojke, udruženja pacijenata oboljelih od malignih bolesti na području BiH sastala su se na svečanoj akademiji "Renesansa za sve oknološke pacijente" koja je održana u Sarajevu.

Snježana Bodnaruk, predstavnica ministra zdravstva FBiH kazala je da to ministarstvo smatra da "svi zajedno u procesu i lancu, od predlaganja pa sve do stavljanja lijekova u promet, treba da poboljšaju regulatornu praksu kako bi se došlo do najboljeg rješenja za pacijente i kako bi im se osugurala dostupnost kvalitetnih, sigurnih i provjerenih lijekova".

Ona je istakala da se upravo "razmatraju modaliteti nabavke skupih lijekova, u skladu sa propisima i javnim nabavkama, ali i da je potrebno poboljšati regulatorne procedure za dobrobit pacijenta, kako bi se neki zahtjevi udruženja što prije pretočili u praksu".

Jadranka Šimunac, potpredsjednica udruženja Renesansa predstavila je rad tog udruženja u zadnjih 18 godina i izrazila nadu da će zdravstvene institucije omogućiti rješavanje zdravstvenih problema sa kojima se suočavaju žene oboljele od karcinoma dojke, kako se udruženja pacijenata ne bi morala baviti svim segmentima bolesti.

Onkolog, prof. dr Semir Bešlija poručio je se moraju "natejrati oni koji donose odluke, da shvate da moraju da se prilagode ovom vremenu i da iskorače iz 90-tih godina".

- BiH jedina u Evropi nema razvijen program za rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice. Moramo natjerati da se u političkim programima unose rješenja koja će poboljšati zdravstvo - rekao je Bešlija i izrazio nadu da će se promijeniti paradigma finansiranja malignh boesti u BiH".

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu u Hrvatskoj, rekao je da u Hrvatskoj postoji 400 udruženja pacijenata, te da je u toj zemlji aktivna uloga pacijenata u zdravstvu. Prema njegovim riječima, ipak i pored dostupnosti mnogih informacija na internetu "današnje stanovništvo je zdravstveno puno nepismenije nego što su to bili naši roditelji".

- Hrvati piju 20 litara alkohola po osobi, broj pušača raste, posebno broj žena pušača, imamo oko 15% pretile djece. Svega 30% onkoloških pacijenata dobija kvalitetne informacije od svog liječnika, ostale informacije dobijaju u udrugama ili na internetu - rekao je Belina.


Spomenka Hadžić, predsjednica udruženja Renesansa izrazila je nadu da će vlasti prepoznati značaj rješavanja problema sa kojima se suočavaju pacijenti oboljeli od malignih bolesti, te da će federalni fond solidarnosti biti ojačan dodatnim sredstvima od eventualnog usvajanja zakona za oporezivanje luksuza. Takođe, izrazila je nadu da će zagovaračka kampanja koju ovo udruženje vodi godinama, uroditi plodom i da će skupi lijekovi biti oslobođeni PDV-a, kao što je praksa u zemljama okruženja i Evrope.

Osim da se pošalju poruke o nužnosti unaprijeđenja zdravstva i dostupnosti lijekova posebno za onkološke pacijente, još jedan cilj održanog skupa je bio i da se udruženja pacijenata iz BiH pridruže Inicijativi 10 zemalja srednje i istočne Evrope, koja se zalaže za provedbu raznih mjera s ciljem dobijanja kvalitetnije onkološke njege. Između ostalog, Inicijativa se zalaže i da donošenje i implementaciju Nacionalnih planova za borbu protiv raka u svakoj zemlji pojedinačno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.