Izvor: Capital | Petak, 13.10.2017.| 13:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fabrika obuće Aida opet bez kupca

(Foto: fotoinfot/shutterstock.com )
Nijedna koverta sa ponudom za kupovinu fabrike obuće Aida Tuzla nije u petak stigla na zakazani rok. Bivši radnici su ogorčeni što će na kraju ipak fabrika otići za male novce.

Nekadašnji obućarski gigant u stečaj je otišao 2015. godine, a više od 300 radnika na biro. Godinama su trajali problemi u ovoj tvornici, a radnici su vječito održavali proteste, blokade saobraćajnica, itd. Nakon stečaja, cijena fabrike je konstantno opadala, a na kraju je došla na oko 4 mil KM. Kupca ni u petak nije bilo.

- I prošli put smo rekli da se neće niko pojaviti dok fabriku neko ne dobije za džaba. Neko će je dobiti, a nama radnicima ništa. U ovoj državi, stečaj, politički i provredni i stečajni kriminal su najgori. Mi radnici smo nemoćni. Ne znamo šta da radimo. Oni koji su ovdje napravili kriminal u fabrici, imaju prava na potraživanja. Mi radnici koji smo gradili fabriku, nemamo ništa - rekao je Hasan Užičanin, predstavnik bivših radnika Aide.

Nedavno je uplaćena i poslednja rata za penzioni staž radnicima.

Oko 6 mil KM u toku tri godine uplatila je Vlada TK koja se obavezala na to nakon stečaja, a koja je bila većinski vlasnik fabrike. Radnici nikada nisu dobili osam plata zagarantovanih stečajem, niti je većina od njih našla novi posao.

Naredna prodaja fabrike biće slobodna.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.