Izvor: eKapija | Petak, 13.10.2017.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od zamrznutog voća do niskokaloričnih džemova - Bosnaplod razvija nove brendove i širi izvozna tržišta

Od ulaska kompanije Zeraa u Bosnaplod, u ovu kompaniju uloženo je 20 mil KM. Osim inicijalne investicije preuzimanja kompanije ostatak je uložen u modernu tehnologiju za preradu voća, primarnu proizvodnju (plantaže) te u razvoj novih proizvoda.

Bosnaplod, koji danas izvozi oko 80% proizvodnje na tržišta EU, poput Njemačke, Poljske, Austrije, Irske, ali i regije (Srbija) ima tri načina prerade voća. Radi se o hladnoj preradi gdje prerađuju višnju, šljivu, malinu, kajsiju, jabuku, zatim toplu preradu tj. pogon koji proizvodi džemove, namaze i sokove, a ove godine pokrenuli su i sušenje voća u modernim pogonima za takvu vrstu prerade. Ključni izvozni proizvodi su duboko zamrznuta malina, šljiva i višnja, te voćni pirei i pekmez od šljiva.

- Posjedujemo 5.000 tona kapaciteta hladnjača na režimima od +4 do -22, kapacitet brzog zamrzavanja od 80 tona voća na dan u kontinuelnim tunelima, oko 12 tona na dan kapaciteta za proizvodnju voćnih pirea i isto toliko dnevnog kapaciteta gotovog sušenog proizvoda - kažu za eKapiju iz ove firme.

Bosnaplod je ove godine otkupio više od 5.000 tona voća i osim vlastite primarne proizvodnje kooperacija im je vrlo bitan izvor za sirovinu. Trenutno imaju više od 2.000 kooperanata, prije svega za šljivu, jagodu i malinu iz Brčko Distrikta, ali i iz cijele BiH.

- Dio investicije Zeraa grupe je bila i tehnologija za proizvodnju premium sokova i džemova što je opet jedan od ciljeva zacrtane strategije u kojoj je namjera da iskoristimo sve najbolje od voća i pozicioniramo se kao proizvođač "high end" finalnih proizvoda. Osim sokova koji su već na tržištu upravo lansiramo i Kulin džemove koji će također biti vrhunskog kvaliteta. Specifični su po tome što su to džemovi sa visokim udjelom voća, te posebna linija niskokaloričnih džemova i pekmeza.

U Bosnaplodu sada radi oko 200 radnika, a tokom sezone se taj broj udvostručuje. S obzirom na to da su, kako kažu, izvozno orjentisana kompanija, konstantno rade na otvaranju novih tržišta.

- Kako smo već etablirani kao izvoznik u EU gdje završava većina naših proizvoda vjerujem da ćemo u 2018. godini otvoriti prekookenaska tržišta, SAD i Kanada, ali svakako i tržište Bliskog istoka.

Za kraj kažu da će nastaviti ulaganje u nove tehnologije i trendove, a posebnu pažnju će posvetiti investicijama u primarnu proizvodnju i organski sertifikovan uzgoj i otkup.

- Uskoro plasiramo novi brend koji će obuhvatati asortiman sokova i džemova koji imaju organic tj. bio certifikat što je brzorastući trend u svijetu.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.