NavMenu

Sjeverna i južna obilaznica oko Mostara nisu dio Koridora 5C - Projekti preimenovani, radovi kreću na proljeće 2018.

Izvor: Večernji list Petak, 13.10.2017. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: Stockr/shuttersdtock.com)
Obilaznice Mostar sjever i Mostar jug nisu dio Koridora 5C te je Vlada Federacije BiH, na prijedlog ministra prometa i veza Denisa Lasića, odlučila preimenovati ih. Sjeverna obilaznica nosit će naziv Mostar - Široki Brijeg - granica s Republikom Hrvatskom, dok će južna povezati Miljkoviće i Rodoč te biti veza grada na Neretvi s magistralnom prometnicom M17.

Oba projekta, istaknuo je Lasić, financiraće se novcem od akumulirane dobiti javnih poduzeća, kao i sredstvima iz klirinškog duga Ruske Federacije.

Osim promjene u nazivu i definiranja da projekti nisu dio Koridora 5C, u njihovu realiziranju nema drugih promjena, stoji u zaključku koji je usvojila Vlada FBiH. Za oba projekta urađena je projektna dokumentacija i studija izvodljivosti.

Radovi na spomenutim projektima, uz najavljene aktivnosti na gradnji Koridora 5C, Hercegovinu bi na proljeće trebale pretvoriti u veliko gradilište.

Prema prostornom planu, koji je početkom godine usvojio Parlament FBiH, do kraja 2018. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine planirano je izgraditi novih 40 km na trasi autoceste, a najveći dio gradilišta biće otvoren upravo u Hercegovini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.