NavMenu

U BiH radi samo jedna zalagaonica - Čuva se nakit, automobili...

Izvor: Glas Srpske Petak, 13.10.2017. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Iako su zalagaonice hit u regionu, u BiH postoji samo jedna, mada građani smatraju da za njima ima potrebe, jer često zbog prezaduženosti ili neimaštine nemaju uslove da se za kredit ili pozajmicu obrate bankama.

- Čuo sam za zalagaonice i to je super ideja, jer znate kako je teško doći do kredita, samo još što krvnu grupu ne traže - rekao je Miloš S. iz Banjaluke.

Njegovo mišljenje dijeli i Biljana K., koja kaže da preko deceniju podiže manje iznose različitih kredita. Ona smatra da bi zalagaonica dobro došla građanima, koji bi mogli založiti neku dragocjenost kad im zatreba pozajmica.

U udruženjima za zaštitu potrošača poručuju kako način dolaska do novca ima svoje i prednosti i mane.

- Ukoliko postoji interes za zalagaonicom, onda je to u redu, ali pod uslovom da je sve pravno uređeno i ako građani neće biti izvarani. To je onda pozitivno zbog ekonomske situacije u kojoj se naši građani nalaze. Sigurno da su zalagaonice povoljnije nego mikrokreditne organizacije, a tu je veoma važno da nema nikakvih skrivenih troškova, da građani znaju da ako nešto založe, to mogu ponovo preuzeti u određenom roku - kažu iz Udruženja "Don" iz Prijedora, koje se bavi i zaštitom potrošača.

Ukoliko postoji potreba za zalagaonicama, ona mora biti regulisana tako da ne bude sistem za pljačkanje građana, smatraju u Klubu potrošača TK.

- Kod nas se mnoge stvari izvitopere. U početku se obećava da će to biti povoljno, a kasnije bude drugačije. Ukoliko se ne zloupotrijebe građani, a usluge budu pristupačne, mislim da se može ići u tom pravcu, a već se i ide jer postoji jedna zalagaonica - navode u Klubu.

Upravo u toj jedinoj zalagaonici u Sarajevu nisu bili raspoloženi za razgovor, te su kratko poručili da su "gazde iz inostranstva, a tu se nema šta pričati".

Kako se navodi na njihovoj internet stranici, založiti se mogu nakit i motorna vozila, a osoba koja to želi mora biti punoljetna i imati urednu vlasničku dokumentaciju.


- Uvijek o dogovorenim poslovima sklapamo pravnovažeće ugovore o zalogu. Pod najboljim uslovima, uz apsolutnu diskreciju i potpunu pravnu sigurnost, nudimo novčane pozajmice na bazi zaloga. Procijenjenu vrijednost zaloga isplaćujemo odmah bez dodatne administracije i čekanja i to sve kroz unaprijed predočene i ispunjene uslove poslovanja zalagaonice - navodi se na sajtu.

Nakit se, tvrde, čuva u sefovima u bankama, a automobili na maksimalno obezbijeđenom parkingu sa video-nadzorom.

Inače, građani u regionu u nedostatku novca sve češće kucaju na vrata zalagaonica sa zahtjevom za novčanom pozajmicom, a radnici su se žalili da im se umjesto vrijednih stvari donosi posuđe, pa čak i polovna posteljina, a dosta je i onih koji se nikada ne vrate po tehniku koju založe.

Zalagaonice vrijednost robe umanjuju od 10 do 20%, a toliko se kreće i mjesečna kamata na taj iznos.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.