Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 12.10.2017.| 10:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naučnici izumili ljepilo koje zatvara rane za 60 sekundi

(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Australijski i američki biomedicinski inženjeri razvili su elastično hirurško ljepilo koje najbrže dosad liječi rane.

Revolucionarni proizvod ima potencijal da spašava živote brže nego išta do sada. Njegovi kreatori tvrde da se na ovaj način rane zatvaraju u roku od 60 sekundi. Ubrizgavajuće ljepilo, koje su nazvali MeTro, pravi se od prirodnog proteina tropaelastina i smije se ubrizgavati direktno u ranu.

Kada se tretira UV svjetlom, ljepilo formira svojevrsni pečat čak i na mokrom tkivu i tako eliminiše potrebu za šavovima i flasterima. Elastičnost proizvoda ide u korist operacijama na organima koji mijenjaju oblik i veličinum, kao što su pluća i srce.

Ljepilo se rastapa za svega nekoliko sati, zbog čega se drastično smanjuje vrijeme oporavka bolesnika. Istraživanje je pokazalo da je ljepilo brzo i uspješno zatvorilo rezove u arterijama i plućima glodara i svinja.

Profesor Veis poredi ljepilo s onim od silikona, koje se koristi oko kupatilskih i kuhinjskih pločica.

- Kada gledate MeTro, možete vidjeti da djeluje kao tečnost, popunjava praznine i odgovara obliku rane. Potencijalne aplikacije su snažne – od liječenja ozbiljnih unutrašnjih rana nastalih u automobilskim nesrećama i ratnim zonama pa do poboljšanja bolničkih operacija - ističe Veis.

Očekuje se da će ovo ljepilo biti dostupno za liječenje ljudi u naredne tri godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.