Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 11.10.2017.| 11:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS mijenja Zakon o Penzijskom rezervnom fondu, cilj olakšati nova ulaganja

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Deset godina nakon donošenja Zakona o Penzijskom rezervnom fondu (PREF) Republike Srpske kreće se u njegove ozbiljne izmjene kako bi bio prilagođen novim kretanjima na tržištu, ali i kako bi se Fondu otvorile nove mogućnosti za ulaganja.

- Izmjene se odnose, prije svega, na dodatno definisanje ograničenja ulaganja, koja i dalje ostaju konzervativna, ali nam se otvara mogućnost saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama u infrastrukturnim i drugim projektima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, a koja često nemaju pravnu prirodu hartija od vrijednosti. Osim toga, izmjenama zakona u obzir su uzeta iskustva razvijenijih tržišta kapitala gdje je naglasak na ograničenju ulaganja u odnosu na vrijednost portfelja kao standardni model kontrole rizika izloženosti prema jednom ili više povezanih pravnih lica - rekao je za Nezavisne direktor PREF-a Darko Lakić.

Dodao je kako se izmjenama zakona otvara mogućnost učestvovanja u repo poslovima na Banjalučkoj berzi, a dodatno je uređeno pitanje upravljanja drugim fondovima u budućnosti pod uslovom da im se ukaže šansa i povjerenje.

Inače, među razlozima za donošenje izmjena i dopuna zakona, a koji će se u formi nacrta na narednoj sjednici Narodne skupštine RS naći pred poslanicima, navodi se da se zadržavanjem postojeće regulative može očekivati pad realnog prinosa na portfelj koji je u prethodne tri godine, u prosjeku, iznosio 5,69%.

- S obzirom na to da domaće finansijsko tržište, kao i inostrano, karakterišu niske kamatne stope i viškovi likvidnosti, Rezervni fond će biti izložen riziku daljeg pada kamatnih stopa na dužničke hartije od vrijednosti usljed povećane konkurencije. Dalji pad kamatnih stopa, u kratkom roku, trebalo bi da doprinese rastu neto vrijednosti imovine Rezervnog fonda, međutim, u dugom roku, ovaj trend bi negativno uticao na bilans uspjeha Rezervnog fonda - navodi se u nacrtu izmjena zakona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.