NavMenu

Partneri ECO KARST projekta iz BIH u posjeti Nacionalnom Parku prirode Kalkalpen u Austriji

Izvor: eKapija Srijeda, 11.10.2017. 10:27
Komentari
Podeli
(Foto: canadastock/shuttestock.com)
Od 24. do 27. septembra predstavnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, Federalnog ministarstva okoliša i turizma Bosne i Hercegovine, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Ilijaš i nevladine organizacije CENER 21, posjetili su Nacionalni Park Kalkalpen u Austriji u okviru projekta ECO KARST.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, KJU za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo i organizacija CENER 21 su partneri u implementaciji aktivnosti ECO KARST projekta, zajedno sa 13 partnerskih organizacija porijeklom iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Rumunije.

Studijska posjeta je bila prilika da se prisutni upoznaju sa turističkom ponudom i metodama upravljanja i razvoja pro biodiverzitetskog poslovanja Nacionalnog parka Kalkalpen.

Erich Mayrhofer, direktor NP Kalkalpen je sa učesnicima podjelio stečena iskustva, probleme i znanja u upravljanju parkom u posljednjih dvadeset godina. Učesnici su najprije posjetili južni dio NP Kalkalpen, uključujući regiju Phyrn Priel, Informacioni centar NP, Panorama Tower Wurbauerkogel, Hengstpass stazu. Obilazak planinskog pašnjaka Puglalm bio je prilika da se učesnici upoznaju sa metodama upravljanja pašnjacima uz održavanje biodiverziteta ovog područja.

U okviru studijske posjete učesnici su obišli lokalne proizvođače, koji se nalaze u zapadnom dijelu NP Kalkalpen, a koji su primjer uspješnog pro-biodiverzitetskog poslovanja i partnerstva između NP Kalkalpena i lokalnih proizvođača. Porodica Hoellhuber je učesnicima prenijela iskustva u proizvodnji voćnih sokova i jabukovog vina (cider), a predstavnik porodičnog preduzeća Holzbau Aigner o proizvodnji namještaja i stambenih objekata od drveta.

Kako bi se sudionici upoznali i sa turističkom ponudom NP Kalkalpen, organizovana je šetnja edukativnom i historijskom stazom u dolini Bodinggraben, koja je uključivala posmatranje crvenih jelena i dvorca grofa Lamberg. Također, u ovoj regiji se nalazi i sjedište austrijskih Federalnih šuma, koji su podijelili svoje iskustvo u upravljanju šumama na širem području NP Kalkalpen.

Jedan od ciljeva NP je zadržavanje mladih u regiji Kalkalpen, zbog čega su donosioci odluka ove regije razvili poseban program za mlade, uključujući i razvoj pro biodiverzitetskog poduzetništva.


Učesnici iz Bosne i Hercegovine su bili zadovoljni programom studijske posjete, a korisna znanja će nastojati prenijeti na lokalne uslove tokom realizacije projekta EKO KARST.

Projektni partneri će se ponovno sresti u Parku prirode Žumberak u Hrvatskoj, gdje će biti održan Trening i identifikacija tipova ekosistema, ekosistemskih usluga i mapiranja i analiza donosioca odluka i zainteresiranih strana ciljnog područja.

Projekt ECO KARST - usluge ekosistema zaštićenih područja u kršu - pokretačka snaga lokalnog razvoja" se temelji na mogućnostima korištenja prirodne baštine zaštićenih područja kao faktora održivog ekonomskog razvoja, pri čemu se vodi računa o ranjivosti i važnosti usluga kraških ekosistema i potencijala zelene ekonomije.

Projekt ECO KARST uključuje 7 zaštićenih kraških područja iz 7 država koje imaju zajedničke karakteristike i slične probleme. Bosna i Hercegovina na ovom projektu sudjeluje sa Zaštićenim pejzažem Bijambare. Projekat se implementira u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, koji je ko-finansiran sredstvima Evropske unije (ERDF, IPA, ENI).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.