NavMenu

Akcize ugrožavaju most kod Gradiške?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 11.10.2017. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: MarchCattle/shutterstock.com)
Ukoliko zakon o povećanju akciza na gorivo ne bude usvojen, mogla bi biti ugrožena i izgradnja mosta na Savi kod Gradiške na autoputu Banjaluka - Gradiška.

Naime, kako je Nezavisnim objašnjeno u Delegaciji EU, svi infrastrukturni projekti za koje se iz evropskih sredstava daje dio novca u formi granta, gledaju se i s aspekta mogućnosti zemlje da vraća postojeće zajmove.

- Odobravanje granta za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške nije uslovljeno akcizama. Međutim, kad Evropska komisija razmatra aplikacije infrastrukturnih projekata za grantove EU, ona uzima u obzir da li je fiskalni prostor za vraćanje popratnih zajmova dostupan - objasnili su Nezavisnim iz ove delegacije.

Podsjećanja radi, međunarodne finansijske institucije insistiraju na povećanju akciza, kako bi se obezbijedio novac za vraćanje zajmova koji su utrošeni za razvoj saobraćajne veze u BiH, posebno kad su u pitanju autoputevi. Grant EU za most na Savi kod Gradiške iznosi 6,8 mil EUR.

U Službi za odnose s javnošću Ministarstva transporta i komunikacija BiH, pak, objašnjeno je Nezavisnim da sama izgradnja mosta kod Gradiške nije uslovljena usvajanjem akciza jer su, kako su naveli, finansijska sredstva već osigurana iz licenci za mobilne operatere.

Ismir Jusko, ministar transporta komunikacija BiH, objasnio je da je most u Gradišci u samom vrhu prioriteta kada je u pitanju transportna infrastruktura u BiH.

(Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
- Do sada mi nismo dobili niti jedno saopštenje, niti obavještenje po ovom pitanju. Sve što smo dobili vezano je za pismo komesara Johanesa Hana, za sredstva dobijena u Trstu. Gradiška nikad i nigdje nije spomenuta, niti povezivana s akcizama - objasnio je ministar Jusko.

U Autoputevima RS rečeno je Nezavisnim da je nedavno radna grupa za izgradnju mosta održala sastanak o tehničkim detaljima u vezi sa pripremama za izgradnju mosta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, u ponedjeljak je prilikom posjete Banjaluci izjavio da će za otprilike dvije sedmice o temi regionalne infrastrukture razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, a potom i sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

- Želimo povezati zajedničke infrastrukturne projekte, osobito kad je u pitanju most kod Gradiške. Mislim da su sada uklonjene sve prepreke koje su postojale da se to pokrene, ali moramo u narednih mjesec-dva raditi takve projekte. Ako to ne počnemo raditi bojim se da ćemo imati velikih problema - rekao je Čović.

Podsjećanja radi, troškove izgradnje mosta snose Hrvatska i BiH, odnosno RS, u iznosu od po 50%. Ukupna cijena mosta iznosi 23,2 mil EUR, a Hrvatska je obavezna izgraditi i dodatnu saobraćajnicu kojom će most biti povezan s autoputem Zagreb - Beograd. Hrvatska za svoj dio troškova očekuje sredstva iz evropskih fondova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.