Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 10.10.2017.| 09:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro slijeće novi helikopter za spasavanje - RS potpisala ugovor s italijanskom kompanijom Leonardo

Ilustracija (Foto: ilfaber/shutterstock.com)
U Republiku Srpsku uskoro će da sleti novi helikopter, koji će i te kako značiti u spasavanju ugroženih života i imovine. Helikopterski servis RS potpisao je ugovor s italijanskom kompanijom Leonardo o kupovini te letjelice. U pitanju je helikopter modela AW119Kx u vrijednosti 9.336.600 KM.

- Helikopter je nov, višenamjenski i služi za potrebe Helikopterskog servisa RS, isključivo u civilne svrhe. Helikopter će, osim za prevoz putnika, biti korišten i za medicinsku evakuaciju, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuaciju stanovništva u svim vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda, transport i iskrcavanje specijalnog policijskog osoblja na teže dostupna područja i druge namjene po potrebi - kazao je juče za Nezavisne direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić.

Ugovor je s italijanskom kompanijom potpisan nedavno, a rok isporuke je osam mjeseci.

- Nabavkom ovog helikoptera unaprijedićemo sve dosadašnje usluge koje se odnose na vazdušni medicinski transport, saradnju s Republičkom upravom civilne zaštite, pomoć ugroženom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda i slično. Evakuacija će biti brža nego dosad takođe, jer je u pitanju brži i savremeniji helikopter - kaže Kusturić.

Helikopter je, takođe, većeg kapaciteta od postojećeg i s većom mogućnošću pratnje medicinskog osoblja. Piloti i vazduhoplovno tehničko osoblje Helikopterskog servisa će u međuvremenu morati proći kroz obuku.

Ona će biti održana u trenažnom centru kompanije od koje je kupljen helikopter. Obuka će trajati pet sedmica za mehaničare i dvije sedmice za pilote.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.