NavMenu

Zenička tvrđava Vranduk dobija digitalnu prezentaciju - Regionalni projekat Evropske komisije vrijedan 2,5 mil KM

Izvor: Klix Ponedjeljak, 09.10.2017. 14:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Elena Dijour/shutterstock.com)Ilustracija
Muzej grada Zenice namjerava pospješiti turističke kapacitete srednjovjekovne tvrđave Vranduk uvođenjem u prostor tvrđave vizuelnih sadržaja, trodimenzionalnih predmeta kombiniranih sa savremenom tehnologijom, odnosno audio-vizuelnim sadržajima i opremom za podršku dočaravanja srednjovjekovnog ambijenta u tvrđavi.

Sve to desit će se zahvaljujući IPA REG projektu Fortress ReInvented kao partner Muzeja grada Šibenika, općina Klis i Herceg Novi. Riječ je o regionalnom projektu koji povezuje četiri tvrđave u tri države, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Projekat je vrijedan oko 1,3 mi EUR (oko 2,53 mil KM).

- Za potrebe prezentacije srednjovjekovne kulture producirat ćemo album "Srednjovjekovna muzika Balkana", u izvedbi muzičke grupe Fugato. Riječ je o tradicionalnoj muzici koja proizilazi iz kulturološkog miljea Dalmacije, Zagorja, Dubrovnika, Bosne, Boke, Srbije, te Makedonije. Sve kompozicije potiču iz srednjeg vijeka, u rasponu od 13. do 15. stoljeća. Također ćemo producirati 10 kratkih filmova koji tretiraju razne aspekte života u srednjem vijeku. Riječ je o filmovima urađenim sa opcijama naracije na tri jezika, bosanskom, engleskom i njemačkom. Tretiramo historijat tvrđave, trgovinu, zakonodavstvo, religiju, oružje/ratovanje, kuhinju, zanate, umjetnost/muziku, odijevanje, dokumente (pravne prirode, trgovinske sporazume, itd.) - saopćili su autori projekta.

Oni su osigurali izradu lutke i srednjovjekovnog oklopa (bosanski vojnik), koja sjajno funkcionira u ambijentu tvrđave, te srednjovjekovnu odjeće - ženske haljine, mušku odjeću, četiri kompleta.

- Kako bismo upotpunili ponudu, nabavili smo četiri luka, komplete strijela, te fotopanel sa printom koji prikazuje bosanskog viteza i dvorsku damu. Poručili bismo izradu i drugih sitnih predmeta, replika grnčarije, kuhinjskog pribora, za potrebe predstavljanja srednjovjekovnog ognjišta. Za potrebe audio-vizuelne prezentacije namjenskih sadržaja dobit ćemo kompjutere, tablet, na kojima će posjetioci tvrđave dobijati dodatne podatke o prošlosti bosanske države, o historijatu vrandučke gradine, dakle, uz pomoć digitalnog kustosa - saopćeno je.

Navedene aktivnosti, te oprema koju će nabaviti poboljšat će informiranost posjetilaca, osigurati da srednjovjekovni ambijent u tvrđavi bude upečatljviji, što ide u prilog tezi da je učenje kroz neposredni doživljaj daleko učinkovitije, koliko i zabavnije, navedeno je iz Muzeja grada Zenice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.