Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 08.10.2017.| 18:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Olakšice preduzećima radi smanjenja sive ekonomije - Vlade RS i FBiH usvojile 27 mjera na zajedničkoj sjednici

(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Ujednačavanje iznosa taksi pri uvozu i izvozu robe, mogućnost naplate dugova koje preduzeća iz jednog imaju u drugom entitetu i integrisanje Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u jednošalterski sistem registracije firmi, samo su neke od mjera koje su su usaglasile Vlade RS i FBiH.

Dvije vlade su na zajedničkoj sjednici u srijedu u Sarajevu usvojile 27 mjera za borbu protiv sive ekonomije.

- Riječ je aktivnostima i mjerama na kojima ćemo prioritetno raditi s ciljem suzbijanja nelegalnog i neregistrovanog obavljanja privrednih aktivnosti do eliminisanja zapošljavanja "na crno". Mjere se odnose i na povećanje efikasnosti rada institucija RS, FBiH i Brčko distrikta - kazali su u Ministarstvu finansija RS.

Dio mjera odnosi se na međuentitetsku, a drugi na saradnju entiteta sa institucijama BiH. Dvije vlade saglasne su da treba ujednačiti propise koji će onemogućiti prebacivanje sjedišta preduzeća ili poslovne jedinice iz jednog u drugi entitet sve dok ne izmire sve poreske obaveze.

- Biće pokrenuto i pitanje sklapanja sporazuma o naplati poreskih obaveza koje rezidenti jednog entiteta imaju u drugom. Na dnevnom redu je i usklađivanje propisa koji će omogućiti razmjenu podataka o transakcijama i prometu na računima fizičkih i pravnih lica. Neizostavna stavka je i ujednačavanje propisa o kontroli kvaliteta robe i ubrzavanje akreditacije laboratorija u entitetima - kazali su u Ministarstvu finansija RS.

Kada je riječ o mjerama koje se odnose na institucije BiH, entitetske vlade smatraju da je potrebno integrisati UIO u jednošalerski sistem registracije jer registracija preduzeća u toj instituciji traje dugo. Na dnevni red biće stavljena i izmjena propisa koji bi trebalo da dovedu do jednostavnijih administrativnih procedura za iznošenje novca iz BiH namijenjenog za osnivanje preduzeća u inostranstvu.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
- Biće pokrenuto i pitanje organizovanja većeg broja naknadnih carinskih kontrola, suzbijanja zloupotreba kod povrata PDV-a i izmjena propisa koji bi trebalo da doprinesu usporavanju rasta akciza na duvan i duvanske proizvode - kazali su u Ministarstvu finansija.

Privrednici pozdravljaju mjere koje namjeravaju da donesu vlade.

- Neujednačene takse u entitetima stvaraju velike probleme i nelojalnu konkurenciju. Zbog tog problema firme se sele iz jednog u drugi entitet. Dobro bi bilo da pored izjednačavanja taksi pri uvozu i izvozu entiteti imaju identične iznose i za druge namete koje plaćaju privrednici - kazao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić i ocijenio da privrednici plaćaju više takse u RS nego u FBiH.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da je posebno važno pokretanje inicijative da UIO bude integrisana u jednošalterski sistem registracije preduzeća.

- RS je u tome napravila iskorak jer je smanjila obim troškova, potrebne dokumentacije i vrijeme za početak rada firme. Integrisanjem UIO u ovaj sistem ostvarili bi zacrtani cilj da što kraćem roku dođemo do registracije preduzeća - kazao je Blagojević.

Kada je riječ o taksama pri uvozu i izvozu, Blagojević ističe da vlade treba da ih usklade sa entitetom u kojima privrednici plaćaju manji iznos.

- Privrednici pozdravljaju i sve ostale mjere koje će uticati na stvaranje boljeg poslovnog ambijenta. Te mjere treba primijeniti, a ne da ostanu mrtvo slovo na papiru - kazao je Blagojević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.