NavMenu

BH-Gas se protivi gasifikaciji rafinerije u Brodu - Međunarodna gasna interkonekcija nije moguća bez međudržavnih ugovora

Izvor: Glas Srpske Petak, 06.10.2017. 11:40
Komentari
Podeli
Ruska kompanija Zarubezhneft i hrvatski distributer gasa Plinarco dogovorili su potpisivanje ugovora o izgradnji kraka gasovoda kojim bi se gas iz Hrvatske transportovao u Brod, tačnije u brodsku Rafineriju, a na šta je kompanija BH-Gas oštro reagovala, tvrdeći da se takve međudržavne konekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora.

Zarubezhneft, koji je i većinski vlasnik Naftne industrije RS, i Plinarco potpisivanje ugovora dogovorili su na sastanku koji je u srijedu održan u Moskvi.

Ugovor bi trebalo da bude potpisan 10. oktobra, a njime bi se stvorile mogućnosti da Rafinerija nafte u Brodu ubuduće radi na plin, što će, kako je rekao Andrej Plenković, premijer Hrvatske, poboljšati kvalitet vazduha i smanjiti zdravstvene rizike stanovnika Slavonskog Broda, koji se nalazi u Hrvatskoj.

O priključenju Rafinerije u Brodu na hrvatski gasovod govorio je i Tomislav Ćorić, hrvatski ministar energetike i zaštite životne sredine, ističući da je to jedino moguće rješenje s obzirom na to da ne postoji mogućnost da se brodska Rafinerija priključi na gasni sistem u BiH.

Zanimljivo je da će se, ukoliko bude realizovan projekat između Zarubežnjefta i Plinarca, gas u brodsku Rafineriju dopremati vrelovodom, što je djelimično potvrdila i Marina Dalić, ministar privrede i preduzetništva, koja je rekla da će s nadležnim ministarstvima u RS potpisati protokol o saradnji na realizaciji projekta prenamjene postojećeg produktovoda u gasovod koji će biti korišten isključivo za snabdijevanje prirodnim gasom Rafinerije nafte Brod.

Na ove najave gasnog povezivanja Hrvatske i Rafinerije u Brodu ekspresno su reagovali iz kompanije BH-Gas, naglašavajući da se radi o međudržavnoj gasnoj konekciji, te da u svijetu nije poznat primjer da kompanije dogovaraju i ugovaraju takve poslove.

Takođe, zamolili su sve predstavnike vlasti da im daju podršku i da se usprotive u realizaciji parcijalnih rješenja, jer se radi o strateškoj gasnoj tački jedne zemlje koja bi se u ovom slučaju iskoristila samo za Rafineriju nafte u Brodu.

(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
- Svim predstavnicima koji su učestvovali na ovom sastanku, a posebno hrvatskoj kompaniji Plinarco, koja je hrvatski operator transportnog sistema, jasno je i poznato da se međunarodne gasne interkonekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora - saopštili su iz BH-Gasa.

Navodeći primjer Hrvatske i Mađarske, u BH-Gasu navode da su gasno povezivanje ove dvije države započele tek potpisom međudržavnog ugovora o izgradnji gasne infrastrukture, te da su to činjenice koje su poznate svima.

Inače, tačka u Brodu u svim razvojnim dokumentima, uključujući i dokumente Energetske zajednice JIE, označena je kao tačka međunarodne interkonekcije između Hrvatske i BiH i kao početak Južnoevropskog gasnog prstena.

Od ove tačke trebalo je da bude izgrađen gasovod do Zenice, čime bi BiH obezbijedila diverzifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja, ali tom projektu usprotivila se Republika Srpska, koja želi gas koji dolazi isključivo iz Srbije, odnosno Rusije.

Trenutno jedini pristup gasu Bosna i Hercegovina ima na ulazu u Zvorniku i prema svim strateškim dokumentima neophodno je da se osigura i drugi pravac, prije svega zbog sigurnosti snabdijevanja.

- Od ovog projekta koji je najavljen nikakve koristi nema ni FBiH ni Republika Srpska i ako se to realizuje, trajno nas lišavaju mogućnosti gasnog povezivanja s Hrvatskom. Mogli smo napraviti gasovod većeg kapaciteta i da Republika Srpska, recimo, zarađuje na transportu gasa za Federaciju BiH, a ovako toplovodom će distribuisati gas u Rafineriju i to je to - rekao je Almir Bečarević, savjetnik u kompaniji BH-Gas.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.