NavMenu

Otvoren novi pogon Alumine - Počinje proizvodnja silikagela i specijalnih zeolita u saradnji sa Zeochemom

Izvor: Capital Četvrtak, 05.10.2017. 15:39
Komentari
Podeli
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Upravnog odbora zvorničke Alumine Milorad Motika otvorili su danas, 5. oktobra, u krugu kompanije pogon za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita, u koji je Alumina uložil 6,5 mil KM.

Motika je rekao da je kompanija Alumina realizovala prvu fazu projekta proizvodnje silikagela, specijalnih zeolita i bemita, čime je omogućena godišnja proizvodnja od 800 tona silikagela i 200 tona specijalnih zeolita.

On je istakao da su trenutno u ovom pogonu stvoreni uslovi za proizvodnju pet novih proizvoda i zaposlenje 30 radnika.

- Površina novoizgrađenog objekta je 4.500 metara kvadratnih - naveo je Motika i dodao da je u proteklih devet mjeseci u izradi i montaži objekta učestvovalo 200 radnika svih struka, među kojima i tridesetak inženjera.

On je naglasio da se proizvodnja silikagela i specijalnih zeolita realizuje u kooperaciji sa švajcarskom kompanijom Zeochem gdje će biti pet tipova silikagela, različitih po kvalitetu i dvije vrste specijalnih zeolita.


Silikagel najveću primjenu ima u industriji kozmetike, farmacije, u rafinaciji ulja, te industriji katalizatora, dok se specijalni zeoliti najviše koriste kao katalizatori u petrohemijskoj industriji.

U Alumini će nakon završetka ove faze uslijediti i radovi u okviru druge faze ovog projekta i stvaranje uslova za dodatnih 400 tona proizvodnje silikagela.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.