Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.10.2017.| 14:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova svjetska trgovinska platforma zasnovana na blockchain tehnologiji - Prve transakcije početkom 2018.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: vipman/shutterstock.com)
Erste Grupa (Erste Group), Banka Montreala (Bank of Montreal), banka Caixa (CaixaBank) i Komercbank (Commerzbank) pridružile su se inicijativi koje su kompanije UBS i IBM pokrenule 2016. godine, kako bi izgradile novu svjetsku trgovinsku platformu zasnovanu na blockchain tehnologiji.

Nova platforma, nazvana Batavia, izgrađena je kako bi omogućila otvoren pristup organizacijama svih veličina bilo gdje u svijetu, i može podržati trgovinske finansije u transakcijama kroz sve načine trgovine, bilo da se dobra prevoze vazduhom, kopnom ili morem, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Batavia unapređuje rad koji su započele UBS i IBM, kako bi razvila platformu trgovinskih finansija sagrađenu na IBM blockchain platformi, koju pokreće Hyperledger Fabric Blockchain okvir. Pet banaka i IBM se u razvoju konsultuju sa stručnjacima iz transportne industrije, kao i sa klijentima banaka, kako bi osigurali da je platforma fleksibilna i intuitivna za klijente i da može biti komercijalizovana.

Batavia će omogućiti stranama koje učestvuju u transakciji da prate napredak svoje pošiljke, od njenog napuštanja skladišta, preko utovara na avion, kamion ili brod, do stizanja na mjesto isporuke, uz automatske postepene isplate prilikom svakog koraka u procesu.

Prve pilot transakcije preko Batavije očekuju se početkom 2018. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.