NavMenu

Stiže revolucionarni 3D selfi

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.10.2017. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Tim stručnjaka sa Univerziteta Kingston i Notingem stvorio je program koji mapira 3D verziju lica na osnovu samo jedne fotografije. Takozvani 3D selfi nastaje pomoću vještačke inteligencije koja prepoznaje različite karakteristike na ravnoj slici i potom ih rekonfiguriše u 3D model.

- Ono što je zaista impresivno kod ove tehnologije je to da je ona veoma pojednostavila cijeli proces stvaranja 3D modela lica - kaže doktor Vasileos Argiou sa Fakulteta za naučni inženjering i informatiku Univerziteta Kingston a prenosi net.hr.

- Prelazak sa 2D na 3D ranije je podrazumijevao niz predradnji koje smo uspjeli da zaobiđemo, tako da sada ne moramo da biramo samo specifične karakteristike ili da koristimo modele koji mijenjaju oblik - ističe on.

- Dali smo sistemu određenu količinu podataka. On, potom, uči na način slično našem, da obrađuje naizgled nepovezane informacije, što mu omogućava da zaključuje o tome kako bi ravna slika nečijeg lica mogla da izgleda u tri dimenzije - objašnjava Argiou.

Tim je koristio bazu podataka sa preko 80.000 2D slika zajedno sa odgovarajućim 3D modelima, da bi "istrenirao" računar da prepozna ključne karakteristike.

Buduća primjena ove tehnologije podrazumijevaće otkrivanje lica u gomili i stvaranje ličnih avatara u videoigrama.

- Ova tehnologija bi mogla da se koristi i u bezbijednosne svrhe, gdje bi se fotografija lica brzo skenirala da bi se stvorila 3D slika, pomoću koje bi mogla da se identifikuje osoba u gomili iz različitih uglova - objašnjava doktor Jorgos Cimiropoulos sa Univerziteta u Notingemu.


- A može da se koristi i u animiranim filmovima, za specijalne efekte u filmovima, kao i da ima različite medicinske primene - dodaje on.

- Sistem koji smo stvorili već je veoma precizan, ali sada namjeravamo da ga dodatno poboljšamo kako bi bio u stanju da procesuira suptilnije detalje lica, kao što su dlake, naočare, mladeži i pjegice - zaključuje Cimiropoulos, a prenosi net.hr.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.