Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.10.2017.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stiže revolucionarni 3D selfi

Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Tim stručnjaka sa Univerziteta Kingston i Notingem stvorio je program koji mapira 3D verziju lica na osnovu samo jedne fotografije. Takozvani 3D selfi nastaje pomoću vještačke inteligencije koja prepoznaje različite karakteristike na ravnoj slici i potom ih rekonfiguriše u 3D model.

- Ono što je zaista impresivno kod ove tehnologije je to da je ona veoma pojednostavila cijeli proces stvaranja 3D modela lica - kaže doktor Vasileos Argiou sa Fakulteta za naučni inženjering i informatiku Univerziteta Kingston a prenosi net.hr.

- Prelazak sa 2D na 3D ranije je podrazumijevao niz predradnji koje smo uspjeli da zaobiđemo, tako da sada ne moramo da biramo samo specifične karakteristike ili da koristimo modele koji mijenjaju oblik - ističe on.

- Dali smo sistemu određenu količinu podataka. On, potom, uči na način slično našem, da obrađuje naizgled nepovezane informacije, što mu omogućava da zaključuje o tome kako bi ravna slika nečijeg lica mogla da izgleda u tri dimenzije - objašnjava Argiou.

Tim je koristio bazu podataka sa preko 80.000 2D slika zajedno sa odgovarajućim 3D modelima, da bi "istrenirao" računar da prepozna ključne karakteristike.

Buduća primjena ove tehnologije podrazumijevaće otkrivanje lica u gomili i stvaranje ličnih avatara u videoigrama.

- Ova tehnologija bi mogla da se koristi i u bezbijednosne svrhe, gdje bi se fotografija lica brzo skenirala da bi se stvorila 3D slika, pomoću koje bi mogla da se identifikuje osoba u gomili iz različitih uglova - objašnjava doktor Jorgos Cimiropoulos sa Univerziteta u Notingemu.

- A može da se koristi i u animiranim filmovima, za specijalne efekte u filmovima, kao i da ima različite medicinske primene - dodaje on.

- Sistem koji smo stvorili već je veoma precizan, ali sada namjeravamo da ga dodatno poboljšamo kako bi bio u stanju da procesuira suptilnije detalje lica, kao što su dlake, naočare, mladeži i pjegice - zaključuje Cimiropoulos, a prenosi net.hr.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.