NavMenu

Konkurencijsko vijeće BiH pokreće postupak protiv Addiko banke

Izvor: eKapija Srijeda, 04.10.2017. 15:43
Komentari
Podeli
Konkurencijsko vijeće BiH na posljednjoj sjednici je usvojilo zaključak kojim se pokreće postupak protiv Addiko banke i entitetskih agencija za bankarstvo radi utvrđivanja postojanja zabranjenih sporazuma, odnosno zloupotrebe dominantnog položaja.

Postupak je pokrenut po zahtjevu Udruženja korisnika kredita Švicarac protiv Addiko Bank Sarajevo, Addiko Bank Banjaluka, Agencije za bankarstvo FBiH i Agencije za bankarstvo RS, radi mogućeg kršenja Zakona o konkurenciji.

Predsjednik udruženja Švicarac Kemal Duraković rekao je za BiznisInfo da vjeruje da je Konkurencijsko vijeće nestranačka institucija i da nije pod uticajem bankarskih lobija, te da će odlučiti onako kako Zakon o konkurenciji nalaže.

– Gdje god osjetimo da ima zakonske osnove da se borimo protiv Hypo banke, u tom pravcu idemo - kazao je Duraković.

Iz Addiko banke (bivše Hypo) za BiznisInfo su potvrdili da su zaprimili navedeni zaključak Konkurencijskog vijeća.


– Zahtjev iz tog zaključka smatramo neosnovanim, ali svakako ćemo poduzeti sve pravne mjere propisane zakonskim propisima u vezi s tim. Zakonitost plasmana sa CHF valutnom klauzulom je u više navrata potvrđena pravosnažnim sudskim presudama, uključujući i presude i pravna mišljenja Vrhovnih sudova FBiH i RS. Nakon što su uvidjeli da ne mogu osporiti ovu činjenicu pred sudskim institucijama, predstavnici Udruženja Švicarac pokušavaju na druge načine, podnoseći različite vrste žalbi i prigovora, poput ovoga, izvršiti pritisak na banku - navode iz Addiko banke Sarajevo.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.