Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 02.10.2017.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dva nova aparata stigla na Kliniku za očne bolesti KCUS

(Foto: StockLite/shutterstock.com)
Menadžment KCUS-a za Kliniku za očne bolesti obezbijedio je dva značajna aparata za dijagnostiku očnih bolesti – aparat za kompjuterizirano vidno polje i aparat za optičku koherentnu tomografiju (OCT). Vrijednost ovih aparata je oko 90.000 KM, saopšteno je iz KCUS-a.

Prema riječima prof. dr Emine Alimanović, ova dva aparata koriste se za dijagnosticiranje niza očnih oboljenja. Praćenjem anatomskih i funkcionalnih parametara vida omogućeno je dijagnosticiranje oboljenja glaukoma, neurooftalmoloških oboljenja, bolesti makule itd. Kombinacijom ove dvije metode, uz oftalmološki pregled i ostale dijagnostičke metode, dolazi se do tačne i blagovremene dijagnoze.

- Klinika za očne bolesti u posljednju godinu i po je doživjela veliki napredak u radu uvođenjem novih metoda rada: neinvazivne bezšavne mikrohirugije vitrektomija 23 i 25 G, mikroincizione fakoemulzifikacije katarakte – 2,75 i 2,2 mm. Provedena je edukacija i doedukacija četiri oftalmologa. Na taj način veliki broj operativnih zahvata koji se ranije obavljao u inostranstvu, sada se rade ovdje. Našim pacijentima omogućen je veći komfor liječenja i kontrolni pregledi u svojoj zemlji - kaže prof. dr Emina Alimanović.

Na Klinici za očne bolesti KCUS-a dnevno se pregleda od 160 do 180 pacijenata te uradi od osam do 12 operativnih zahvata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.