NavMenu

Derventski k-uni planira otvaranje novog proizvodnog pogona - Preduzeće za proizvodnju PVC profila bilježi stalni rast poslovanja

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 02.10.2017. 09:50
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Stalni rast proizvodnje, ulaganje u nove tehnologije i društvena odgovornost ono je po čemu je preduzeće k-uni prepoznatljivo u Derventi, lokalnoj zajednici u kojoj posluje još od 2001. godine.

Bave se proizvodnjom PVC profila za lajsne koje se koriste pri ugradnji fasada, a partneri su im renomirane evropske firme u ovoj oblasti, s kojima je ostvarena dugogodišnja saradnja.

Proizvodnja se obavlja na 7.000 m2, a podaci pokazuju kako je svake godine njen rast veći od 10%.

Broj zaposlenih u kolektivu je 155, u sezoni dostiže i 180. Prema riječima direktorice Albine Begić, sve obaveze prema radnicima i državi redovno izmiruju, a plate su dosta veće u odnosu na preduzeća u okruženju.

- Svake godine bilježimo rast, a samim tim ulažemo i u nove tehnologije. Ove godine smo kupili dvije mašine po 80.000 EUR, koje će nam omogućiti kvalitetniju i bržu proizvodnju. U planu je da početkom sljedeće godine nabavimo još dvije nove mašine kako bismo novu sezonu dočekali što spremniji - kaže Begić.

Prema njenim riječima, recept za poslovni uspjeh je kvalitet po kojem se prepoznaju te brza i kvalitetna isporuka robe.

Osim proizvodnje u Derventi, k-uni ima i proizvodnju i distribuciju u Austriji, u gradu Villach, gdje je i glavno sjedište preduzeća. Imaju i distributivni lager u Njemačkoj te proizvodnju i distribuciju u Litvaniji, koja opskrbljuje tržište Baltika. Početkom ove godine su otvorili firmu u Bihaću, odakle obavljaju distribuciju robe u BiH te za Hrvatsku i Srbiju.

(Foto: michaeljung/shutterstock.com)
Međutim, najveći problem s kojim se trenutno suočavaju je pronalazak i obuka radnika s kojim bi se posao nastavio širiti jer u skorijoj budućnosti planiraju otvaranje još jednog proizvodnog pogona.


S obzirom na to da se uvode neke nove tehnologije s kojima se radnici nisu susretali, veliki problem pričinjava njihova obuka u trajanju od oko pola godine, u šta je uključen i odlazak u Austriju.

Kako kažu, spremni su i potpuno opremljeni za održavanje plaćene prakse učenicima pa pozivaju nadležne institucije da uvedu nove smjerove u obrazovni sistem i stvore privredi potrebnu radnu snagu.

Ovo preduzeće ne bježi od svoje društvene odgovornosti, koja se ogleda kroz brojne donacije sportskim kolektivima na području opštine, na čemu su im brojni sportisti zahvalni. Pomažu i brojna udruženja, kao i socijalno ugrožene porodice, te sve društveno marginalizovane grupe pa i druga preduzeća pozivaju da se vode njihovim primjerom. K-uni je jedno od 187 privrednih društava koje posluje na područu Dervente, koja zajedno sa još 500 preduzetnika zapošljavaju ukupno 6.294 radnika.

Preduzeća iz ove lokalne zajednice u prošloj godini su u 17 zemalja svijeta ostvarila izvoz od 335,83 mil KM, dok je uvoz isnosio 233,08 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.