NavMenu

Oko 2.500 litara ulja od smilja čeka kupca - Hercegovački proizvođači razmišljaju o sadnji drugih kultura

Izvor: Indikator Nedjelja, 01.10.2017. 22:22
Komentari
Podeli
(Foto: Lariana/shutterstock.com)
Oko 2.500 litara ulja od smilja, koje su proizveli članovi Udruženja malih proizvođača smilja u Hercegovini još čeka na kupca, piše Večernji list BiH.

Naime, otkupljivač, koji već mjesecima najavljuje svoj dolazak u Mostar, jošnije stigao, a prema riječima Slavka Andačića, predstavnika pomenutog udruženja, njegov dolazak se najavljuje.

- Posrednik s kojim ja komuniciram još uvijek najavljuje kako bi taj kupac trebao doći, međutim, svaki put se dolazak odgodi nekoliko dana prije datuma dogovorenog susreta - navodi Andačić koji čuva sve prepiske s posrednikom kako bi, ako za tim bude potrebe, u određenom trenutku u medije izišao s njima.

On još uvijek vjeruje kako nije riječ o prevari te da će se kupac pojaviti, međutim, kao osiguranje, predstavnici Udruženja razgovaraju i s još nekim potencijalnim kupcima koji su upoznati s cijenom i količinom ulja koju to udruženje posjeduje.

- Ulje će biti prodano, međutim, hoće li to biti za mjesec, dva ili pet, to je u ovom trenutku teško reći. Međutim, mi vjerujemo kako kupci znaju o kojoj je kvaliteti ulja riječ, a znamo kako potrebe za tim uljem na svjetskom tržištu nisu zadovoljene - ističe Andačić.

Na pitanje smatra li da ima smisla nastaviti baviti se uzgojem te biljke, s obzirom na to da se bliži jesenska berba, Andačić ponavlja kako je, prema njegovu mišljenju, postojeća kriza stvorena umjetno te će proći.


- Ulje je na svjetskom tržištu traženo, a cijena nikada nije pala ispod 1.600 do 1.500 eura po kilogramu - kaže Andačić.

S druge strane, veliki broj plantažera ovih dana razmišlja o preoravanju plantaža i sadnji nekih drugih, isplativijih biljki.

Prije samo tri godine otkupna cijena kilograma smilja kretala se od 5 do čak 7 KM, a ljetos je pala na nešto više od jedne konvertibilne marke.

Veći problem je predstavljala činjenica što dio proizvođača zelenu masu nije mogao prodati ni po toj cijeni jer nije bilo zainteresiranih otkupljivača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.