Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.09.2017.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH ima 11 hotela sa pet zvjezdica - Sve veća potražnja za luksuznim smještajem, stižu i strani lanci

(Foto: MilanTomazin/shutterstock.com)
S razvojem turizma i povećenjam broja turista u BiH, što je prema statističkim podacima već evidentno, raste i potražnja za smještajem deluks kategorije. Zahtjevniji goste traže luskuz i komfor koji su spremni dobro da plate.

Kako smo nedavno pisali, Mostar će sljedeće godine dobiti jedan od najluksuznijh hotela u BiH, svjetskog lanca Marriott International, a provjerili smo sa koliko hotela visoke kategorije BiH sada raspolaže i kakva je ponuda domaćih hotela tog ranga u odnosu na strane lance na ovom tržištu.

U Banjaluci trenutno ima samo jedan hotel sa 5 zvjezdica, iako je taj grad središte Republike Srpske, dok Trebinje nema nijedan hotel te kategorije a broj turista konstantno raste. Prema podacima resornog ministarstva, u RS postoje još dva hotela sa 5 zvjezdica i oba su u Bijeljini. U Federaciji BiH, urbana cjelina grada Sarajeva ima četiri hotela u ovoj kategoriji, od čega su dva u opštini Ilidža, Mostar ima takođe dva, a po jedan se nalazi u Tuzli i na Vlašiću.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS potvrđuju za portal eKapija da je povećana tražnja za hotelima visoke kategorije i da njihov broj treba da bude veći.

- Prema dosadašnjim pokazateljima rastućeg turističkog prometa u RS, jasno je se broj takvih hotela treba povećati. Nedostatak je najizraženiji u većim gradovima gdje je frenkvencija turista najveća kao npr. Trebinje, Banjaluka...

U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dodaju da su luksuzni kapaciteti uvijek potrebni kako bi podigli ponudu na viši nivo.

Međutim, u Udruženju hotelijera i restoratera (UHR) BiH kažu da na ovom tržištu ima sasvim dovoljno hotela visoke kategorije, iako su po statistici ti objekti bolje popunjeni od onih niže kategorije.

- Veća ponuda u svakom slučaju donosi bolji kvalitet i standard - kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera BiH.

Kategorizacija domaćih i stranih hotela


Kategorizacija hotela u BiH vrši se u skladu sa pravilnicima o kategorizaciji za oba entiteta. U Udruženju hotelijera BiH navode da su pravilnici slični u svim zemljama, mada pojedine ugrađuju svoje specifičnosti.

(Foto: Rosli Othman/shutterstock.com)
I strani lanci su obavezni primjenjivati standarde, odnosno, pravilnike te zemlje u kojoj grade i otvaraju hotel. Npr, kako se u Mostaru u 2018. otvara hotel Marriott, investitor mora da zadovolji pravilnik o kategorizaciji FBiH, s tim da je prema riječima Hadžića, ponuda obogaćena sadržajima propisanim tom hotelskom lancu.

U resornom ministarstvu FBiH dodaju da u Sarajevu već postoje hoteli lanca Marriott i da su kategorisani prema navedenom pravilniku. Kako su nam rekli, objekti se kategorizuju na osnovu propisanih uslova u vezi uređenja, opreme, uređaja, usluga, održavanja itd.

- Ti uslovi nisu promjenljiva kategorija sve dok je na snazi propis koji to reguliše. U slučaju promjene propisa, moguće su i promjene uslova koje treba ispuniti, a sve u skladu sa potrebama na turističkom tržištu - kažu u federalnom ministarstvu.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da su za svaku kategoriju hotela propisani obavezni elementi koje treba ispuniti 80%.

- Osim obaveznih za prvu i drugu kategoriju, odnosno, pet i četiri zvjezdice, hoteli treba da ostvare 45, odnosno 20 bodova, tj. izborni elementi su ti koji ne moraju biti identični u svakom ugostiteljskom objektu iste kategorije.

Dodaju da ako hotel pripada nekom stranom brendiranom lancu, usluga je uglavnom standardizovana kao u drugim državama.

- To ni na koji način ne znači da hoteli u RS koji rade i posluju u skladu sa propisanim zakonima i pravilima ne ispunjavaju traženi kvalitet usluge, kako za domaće tako i za stane turiste - navode iz Ministarstva.

Novi deluks hoteli

Iako u BiH raste potražnja za luksuznim i komfornim smještajem, u RS trenutno nema najave njihove gradnje. Prošle godine mediji su pisali da će se na mjestu starog motela Internacional u Banjaluci graditi ekskluzivni hotelski kompleks u koji će špediterska kompanija Ciambella uložiti 10 mil KM. Međutim, kasnije nije bilo informacija o toj investiciji, a kako kažu u resornom ministarstvu, nemaju u najavi izgradnju hotela u skorije vrijeme na području RS.

(Foto: fotorobs/shutterstock.com)
U Republici Srpskoj, takođe, ne postoji nijedan hotel inostranog lanca.

U Federaciji BiH, osim hotela Marriott u Mostaru čija je gradnja u toku, resorno ministarstvo ima u najavi gradnju još hotela sa 5 zvjezdica u bližoj budućnosti.

Dva luksuzna hotela u vlasništvu Mrkulić company

Sarajevski Mrkulić company u svom vlasništvu ima hotel Hills i depandans hotela Hollywood - Hollywood lux koji imaju pet zvjezdica. Iz kompanije su rekli za eKapiju da proces kategorizacije traje do 7 dana, ako objekat zadovoljava sve tražene uslove i standarde, i ako je uredna dokumentacija, kao što je bilo u njihovom slučaju.

U kompaniji kažu da hoteli Hills i Hollywood lux po standardu i sadržajima spadaju u red najboljih hotela u regionu. Sobe i apartmani (hotel Hills 318 i hotel Hollywood lux 64) su opremljeni po najvećim svjetskim standardima, a hoteli posjeduju i najveće kongresne centre na Balkanu.

- Hotel Hills ima kongres centar kapaciteta preko 2.500 mjesta u 12 sala, od kojih najveća prima 1.200 osoba. Kongres centar hotela Hollywood lux je kapaciteta više od 2.200 mjesta u 16 sala. Tu su još razni ugostiteljski sadržaji, a hotel Hills ima i najveću igraonicu za djecu na Balkanu, površine više od 1.000 m2 i najveće otvoreno i zatvoreno kupalište, te najmodredniji velnes i fitnes centar. Hollywood lux između ostalog posjeduje sportsku dvoranu i zatvoreni poluolimpijski bazen - navode iz Mrkulić company.

Dodaju da je ukupna ponuda hotela usklađena sa najvišim standardima i prije njihovog otvaranja. Investitor nastavlja da ulaže u nove sadržaje i infrastrukturu, a najveći napredak očekuju u oblasti zdravstveno-rekreativnog i adrenalin turizma.

Vedrana Džudža

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.