Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 28.09.2017.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zaduženost porasla, loši krediti u padu - Pet banaka u RS povećalo kreditnu aktivnost

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Banke u Srpskoj plasirale su u prvom polugodištu ove godine novih 180,70 mil KM kredita institucijama, preduzećima i građanima, a kreditiranje je zabilježilo rast u odnosu na kraj 2016. godine.

U izvještaju o stanju bankarskog sistema, koji je objavila Agencija za bankarstvo RS, navedeno je da je iznos kredita koje su banke plasirale zaključno sa 30. junom 4,739 mlrd KM što je za 180,70 miliona ili 4% više u odnosu na kraj 2016. godine. Pet banka povećalo je kreditnu aktivnost od 2 do 19%, dok je kod tri banke evidentan pad između 1 i 2%.

Svi sektori bilježe rast zaduženosti, a najveći je kod javnih preduzeća, koja su na kraju polugodišta bankama dugovala 209,55 mil KM, što je za 10% više u odnosu na kraj 2016. godine. Privatna preduzeća su imala rast zaduženosti za svega 2%, ali je iznos novca koji ona duguju daleko veći od firmi iz javnog sektora.

Najveće učešće u ukupnoj kreditnoj zaduženosti i dalje imaju građani, koji su na kraju prvog polugodišta bankama bili dužni 2,140 mlrd KM, što je za 5% više u odnosu na kraj 2016. godine. Vlada i njene institucije takođe su nastavili sa uzimanjem kredita i na kraju juna bankama su dugovali 595,75 mil KM, što predstavlja šestomjesečni skok od 3% Ostalim sektorima, među kojima su neprofitne organizacije i nebankarske finansijske institucije, plasirana su 32,3 mil KM kredita, što predstavlja rast od devet odsto u odnosu na kraj 2016. godine.

Dobra vijest za bankarski sektor je smanjenje obima nekvalitetnih kredita, odnosno zajmova čija otplata kasni ili ih je nemoguće naplatiti. Oni su na kraju juna iznosili 540 mil KM i bilježe pad od 1% u odnosu na kraj 2016. godine.

- Nekvalitetni krediti pravnih lica iznose 355,9 mil KM i bilježe rast od 2%, dok kod fizičkih lica ovi krediti iznose 184,1 milion i imaju pad od sedam odsto. Učešće nekvalitetnih zajmova u ukupnim kreditima smanjeno je za 0,59 odsto u odnosu na kraj prethodne godine - navela je Agencija za bankarstvo RS.

Ekonomisti ističu da ni institucije ni građani ne mogu preživjeti bez kredita.

- Javni sektor se zadužuje za refinansiranje postojećih kredita i izmirenje ostalih obaveza koje proističu iz budžeta. Ista situacija je i sa preduzećima. Nije problem što se institucije zadužuju već je problem za šta uzimaju te kredite. U posljednje vrijeme trend je da se krediti uglavnom koriste za finansiranje tekuće potrošnje i u javnom i u privatnom sektoru. Da je to zaduženje za investicije ne bi bilo nikakvih problema, jer bi ono doprinijelo boljem životu građana - kazao je član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković.

Govoreći o zaduživanju stanovništva, Duduković ističe da bi i ono bilo poželjno ako bi išlo u pravcu rješavanja stambenog pitanja.

(Foto: Shutterstock.com/Lumpang Moonmuang)
- Međutim, u posljednje vrijeme je trend da građani uzimaju kredite da bi izmirili tekuće obaveze, odnosno da bi mogli preživjeti do plate - naveo je Duduković.

Zbog velikog iznosa nekvalitetnih kredita, ističe Duduković, Srpska ima problem sa kamatnim stopama, koje su u domaćim bankama mnogo više nego u zemljama EU.

- Banke zbog dosta velikog iznosa nepovoljnih kredita moraju da povećaju kamatne stope, jer žele da se unaprijed osiguraju. Iz tog razloga povećavaju kamatne stope da bi nadomjestile taj dio koji smatraju da neće moći naplatiti. Sve dok bude ovako visok udio nekvalitetnih kredita teško možemo očekivati pad kamatnih stopa na domaćem tržištu - naveo je Duduković.

Depoziti

Depoziti bankarskog sektora na kraju juna iznosili su 5,108 mlrd KM i veći su za 97,2 mil KM ili 2% u odnosu na kraj 2016. godine.

- Kod šest banaka evidentan je rast depozita od 140,5 mil KM, dok je kod dvije zabilježen pad od 43,3 mil KM - navedeno je u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Poslovanje

Sedam banaka sa sjedištem u RS poslovalo je u prvom polugodištu sa ukupnom dobiti od 64,1 mil KM, dok je jedna banka iskazala negativan finansijski rezultat od 600.000 KM. Krajnji rezultat poslovanja bankarskog sektora u prvom polugodištu bila je dobit od 63,5 mil KM.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE