Izvor: biznis.ba | Srijeda, 27.09.2017.| 14:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za regionalni projekat Via Dinarica 100.000 KM - FBiH i UNDP podržavaju razvoj sportsko-avanturističkog turizma

(Foto: Pavel Ilyukhin/shutterstock.com )
Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH su povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma danas potpisali Ugovor o podjeli troškova kojim se sa 100.000 KM podržava projekt Via Dinarica kao generator održivog turizma.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo istakla je da je Via Dinarica regionalni program koji povezuje sedam zemalja, te je ukazala na njegovu bitnost za BiH.

- Osim toga što predstavlja BiH u najboljem svjetlu, ovaj projekt je namijenjen razvoju sportsko-avanturističkog i ekoturizma, a to su turisti koji najduže ostaju u zemlji - pojasnila je.

Ministrica Đapo ističe da se putem projekta razvijaju određene lokalne zajednice prodajom suvenira i prehrambenih proizvoda, te je podsjetila da je Vlada Federacije BiH i prošle godine podržala ovaj projekt.

Nakon potpisivanja Ugovora, Đapo je kazala da će posjetiti korisnike projekta Via Dinarica u selima Sjenokos i Strica u blizini Vareša da bi se uvjerili koliko su se ta mjesta razvila.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov kazao je da je Generalna skupština UN-a ovu godinu proglasila Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj, te da je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana "Održivi turizam - sredstvo razvoja".

Izrazio je zadovoljstvo zbog provođenja projekta Via Dinarica u BiH, koji je nazvao "motor" održivog turizma.

Ceremonija je organizirana u okviru projekta Via Dinarica: platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, koji implementiraju i finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i UNDP.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.