Izvor: Klix | Utorak, 26.09.2017.| 14:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada TK izdvojila 2 mil KM za uvezivanje staža radnika fabrike obuće Aida

(Foto: Oleksandr Lipko/shutterstock.com)
Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je oko 2 mil KM za uvezivanje radnog staža za 276 radnika fabrike obuće Aida za period od 2009. do 2015. godine.

Kantonalna vlada danas je na sjednici donijela više odluka o odobravanju sredstava s pozicije Sredstva s escrow računa, kao i prateće odluke o davanju naloga za prijenos sredstava s namjenskog depozita Vlade TK-a kod Razvojne banke FBiH, a koji se odnose na trogodišnji Sporazum o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih, a neuplaćenih javnih prihoda obveznika fabrike obuće Aida Tuzla.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović navodi da je u prethodne dvije godina penzionirano 40 radnika ove fabrike, napomenuvši da je sporazum o uvezivanju staža potpisan sa njih 316.

Naglasio je da je kantonalna vlada kroz spomenuti sporazum izdvojila oko 5,8 mil KM za 316 uposlenika kojima će biti uvezan radni staž od 1997. godine do dana pokretanja stečaja u novembru 2015. godine.

- Dakle, Vlada TK uvezala je gotovo 18 godina radnog staža radnicima Aide - naglasio je Mićanović na pres konferenciji, istaknuvši da je na ovaj način riješen dugogodišnji problem ove firme.

Dodao je da je u prostorijama fabrike pod zakupom firma Intral, koja zapošljava više od 320 radnika, tako da se na istom području obavlja ista privredna aktivnost.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.