NavMenu

Sinoć u Sarajevu svečano otvoren Olimpijski bazen u koji je Grad uložio 15,5 mil KM

Izvor: Fena Četvrtak, 28.08.2008. 09:08
Komentari
Podeli

Olimpijski bazen Sarajevo na Otoci svečano je otvoren sinoć.

"Proglašavam završenim projekat izgradnje olimpijskog bazena u Sarajevu i predajem ga mladosti Sarajeva", kazala gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac otvarajući bazen.

"Ovo je danas centralni događaj u BiH. Sarajevo i njegovi građani imaju mnogo razloga za ponos, a večeras pridodajemo još jedan - olimpijski bazen koji je po svojim karakteristikama i arhitektonskom rješenju jedinstven u ovom dijelu Evrope. Sada imamo još jednu potvrdu da ovaj grad i ova zemlja ima pametne i sposobne ljude za vrhunske poduhvate. U sve ovo što vidite ugrađena je bosanska pamet i vještina", kazala je gradonačelnica Sarajeva na svečanosti povodom završetka izgradnje prvog olimpijskog bazena u našoj zemlji.

Sada kada imamo jedan ovakav bazen Sarajevo više ne smije imati nijedno dijete koje u narednom periodu neće savladati vještinu plivanja. Izborit ćemo se da se osigura novac za obuku djece neplivača. Duboko sam uvjerena da će za nekoliko godina iz ovog bazena izaći i prvi šampioni u plivačkim sportovima, istakla je gradonačelnica Borovac.

Sarajevo je olimpijski grad koji je član prestižne grupacije 39 olimpijskih gradova, zato se od Sarajeva očekuje da stvara šampione i mi to možemo. Mi imamo talentiranu djecu, treba im samo stvoriti preduslove da postanu šampioni. Podrška Grada Sarajeva u njihovom napredovanju sigurno neće izostati, naglasila je gradonačelnica Sarajeva.

Cijelo vrijeme vođenja projekta imali smo na umu da bazen gradimo prevashodno za djecu i omladinu ovoga grada. Ovo je prije svega njihov bazen i njima ga predajem na korištenje i čuvanje, kazala je gradonačenica Borovac.

Ona je naglasila kako Grad Sarajevo ne bi uspio realizirati ovaj projekt da nije bilo podrške drugih nivoa vlasti, stručnih institucija i pojedinaca.

U ime građana Sarajeva gradonačelnica je izrazila zahvalnost Općini Novi Grad Sarajevo na čijem području se nalazi bazen i koja je inicijalno pomogla njegovu izgradnju, Kantonu Sarajevo koji je finansijski pomagao u realizaciji ovog projekta, te Vladi Federacije BiH koja je također dala svoj finansijski doprinos.

Zahvalnost je uputila i Zavodu za izgradnju KS koji je od početka do kraja projekta davao stručnu podršku, kao i izvođaču radova sarajevskog firmi Unigradnja, te sarajevskim arhitektima Ahmedu i Faruku Kapidžić.

Nakon obraćanja gradonačelnice Sarajeva, zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić skočio je u bazen u odjeći i zaplivao.

Gradnja ovog kapitalnog objekta za Grad, u koji je uloženo 15,5 miliona KM trajala je tri godine.

Novi bazen čije su dimenzije 50 x 20 metara raspodijeljen je u deset traka, te će moći primiti 200 ljudi, što je 20 ljudi po jednoj traci. Dubina bazena je 2,2 metra.

U sklopu tog kompleksa napravljen je i dječiji bazen, sagrađene dvije saune, teretana, dva snek-bara, fitnes-sala, frizerski i novinarski salon, te dvije prodavnice sportske opreme.

Prvi mjesec dana bazen bi trebao raditi samo za klubove, dok će od oktobra zvanično biti otvoren i za sve građane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.