Izvor: eKapija | Utorak, 26.09.2017.| 13:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koferi iz Mađarske za cijeli svijet - eKapija u novom Samsonite pogonu u Szekszardu (FOTO)

Kompanija Samsonite, jedan od vodećih proizvođača kofera u svijetu, otvorila je ovog mjeseca novi pogon u mađarskom Szekszardu. Od kada je 1989. godine pokrenuta proizvodnja u ovom gradu, ovo je treća velika investicija Samsonite-a u Mađarskoj, a svoje pogone ova kompanija ima i u belgijskom gradu Oudenaarde, kao i u Indiji.

Nova fabrika u Mađarskoj prostire se na 20.000 m2, u njoj će se proizvoditi oko 15 različitih tipova kofera, koji će se prodavati u više od 100 zemalja širom svijeta.

- Ovom investicijom povećali smo godišnju proizvodnju sa 1,2 na 1,7 miliona jedinica, uz mogućnost da idemo i do 2,3 miliona ukoliko bude potrebno. Riječ je, dakle, o veoma ozbiljnom povećanju proizvodnje, gotovo udvostručenim kapacitetima – rekao je u ekskluzivnom razgovoru za naš portal Arne Borrey, predsjednik Samsonite Europe.

Novom fabrikom u Mađarskoj, proizvodni kapaciteti Samsonite u Evropi biće znatno uvećani, što je i dio nastojanja kompanije da dodatno ojača svoju reputaciju kao evropski brend. Etiketa "Made in Europe" je prema Statista’s Made-In-Country Index (MICI), treća najcijenjenija u svijetu, odmah poslije "Made in Germany" i "Made in Switzerland".

U novu fabriku uloženo je gotovo 11 mil EUR, od čega je oko 3 miliona obezbijedila mađarska vlada. Širenjem kapaciteta, proizvodnja se u mađarskom gradu sada obavlja na ukupno oko 40.000 m2 (trećinu čine skadišta), a u pogonima je zaposleno 750 ljudi.

Ekipa eKapije imala je priliku da sa novinarima iz cijelog svijeta obiđe Samsonite fabrike u Mađarskoj.

Visoka tehnologija, stalne inovacije

U novom pogonu radnici su već uvježbani u poslovnoj rutini - oko 100 novozaposlenih uredno dovršava kofere: šiju rajsferšluse na školjkama, rade na unutrašnjim kaiševima, ručkama.. Takvi koferi će u Samsonite radnje širom svijeta, a odatle dalje ko zna gdje...

Kako ističu u ovoj kompaniji, ljudi danas putuju više nego ikada ranije, zbog čega konstantno nastoje da poboljšaju asortiman svojih proizvoda. Današnje tržište zahtjeva lakši, a jači i izdrživiji prtljag, zbog čega se u mađarskim fabrikama, uz stalne inovacije, nove tehnologije i obimna testiranja, koriste materijali koji kombinuju ove osobine.

- Ova konstantna ravnoteža između snage i lakoće postala je jedan od naših glavnih izazova i stručnih oblasti – kaže nam naš vodič.

U pogonima u Szekszardu proizvode se Neopulse koferi iz PC kolekcije, izrađeni od polikarbonata, te modeli Lite-Cube, Cosmolite i Lite-Box, dio CURV programa na bazi polipropilesnskih vlakana. Tkani polipropilen stiže iz njemačkog Propex-a, izuzetno je lagan, pa su i ovi koferi najlakši u svojoj klasi. Sa druge strane, zahvaljujući pojačanjima na pravim mjestima, prvenstveno uglovima, i robusniji su nego ikada prije. Ove inovacije nedavno su nagrađene i Red Dot nagradom.

Sve zapravo počinje u prvom pogonu gdje se izrađuju školjke kofera, koji je u najvećoj mjeri automatizovan. Naš vodič objašnjava da se visoka tehnologija implementirana ovdje, zasniva na tzv. pressforming mašinama (mašinama za oblikovanje presa), uz pomoć koji se polipropilen transformiše u školjke kofera. Mašine izrađene u Belgiji specijalno za potrebe kompanije Samsonite, pronalaze balans između tonaže kojom se vrši pritisak, trajanja i temperature na kojoj se proces presovanja obavlja. Rezultat su lagane, izdržljive školjke, otporne na mnogobrojna oštećenja.

U mađarskim pogonima instalirano je 7 ovakvih, takozvanih atlas mašina. One obavljaju najveći dio posla, pa ne zatičemo mnogo radnika u pogonu. Tu su i 3 mašine koje koriste laser tehnologiju za pravljenje otvora, kao i jedna robot mašina. Gotovo sav otpad iz proizvodnje se dalje prodaje.

Godišnje, objašnjava nam naš vodič, ovdje se proizvede oko 900.000 kofera iz CURV i 300.000 iz PC kolekcije, a u 2017. proizveli su i više od 4.000 Tumi kofera, luksuznog premijum brenda koji u okviru Samsonite posluje od septembra 2016, kada je izvršena akvizicija. Proizvodni planovi u Mađaraskoj za narednu godinu, kako smo pomenuli na početku, znatno su veći.

Samsonite stalno istražuje i nova tehnološka rješenja za povećanje udobnosti korisnika i izdržljivost svojih proizvoda. Glatki kotrljajući točkovi, ugrađeni prednji džep, ugrađeni odjeljci za laptop ili prošivene ručke, samo su dio funkcija za koja su izvršena poboljšanja u posljednje vrijeme. Kako ističe Borrey, veliki izazov u budućnosti biće pametna tehnologija, o čemu konstantno razmišljaju. Jedno od rješenja na kojem rade je da će uz pomoć posebne aplikacije biti moguće pratiti kretanje kofera, te spriječiti da prtljag bude izgubljen.

Insitira se i na stalnim kontrolnim testovima, automatizovanim i standardizovanim, pa bi takva laboratorija, integrisana i u novu mađarsku fabriku, trebalo da prati i garantuje ukupni kvalitet svih proizvoda. U novom pogonu instaliran je i najnoviji softver, koji omogućava da se grijanje, hlađenje i osvetljenje podese u svakom trenutku, kao i solarni paneli koji generišu toplu vodu.

U Mađarskoj se, kako nam je rekao Borrey, proizvede između 25 i 30% ukupne Samsonite proizvodnje, a u grupaciji su izuzetno zadovoljni rezultatima koje postižu u ovoj zemlji zbog čega ne iskučuju ni mogućnost daljih ulaganja.

Interni rezultati kompanije iz 2017. godine inače, pokazuju rast prodaje od 32% na nivou grupe. On je, ne propuštaju u kompaniji priliku da istaknu, dodatno potpomognut kontinuiranim rastom industrije putovanja, zbog čega velike potencijale vide na mnogim tržištima.

Podsjetimo, firma Balu je početkom 2017. postala generalni zastupnik svjetski poznatog brenda Samsonite za BiH. Prva ekskluzivna trgovina "House of Samsonite" otvorena je u Sarajevu, u BBI shopping centru.Mađarska zadovoljna

Predstavnici mađarske vlade istakli su zadovoljstvo što se velika globalna korporacija poput Samsonite-a odlučila da reinvestira u njihovu zemlju.

Kako su rekli na predstavljanju novog pogona, veliki značaj za porast stranih investicija imao je njihov fleksibilni Zakon o radu, a ova zemlja ima i najmanji porez na dobit (oko 9%) u EU, što je za veliki broj ulagača odlučujuće da se opredijele za njih.

U 2016. Mađarska bilježi 71 pozitivnu odluku za investiranje u ovu zemlju, a u prvoj polovini ove godine njih 47, što ih ohrabruje da će do kraja 2017. postaviti novi rekord.

Samsonite u Mađarskoj posluje od 1989. godine kada su otvorili svoj prvi pogon ovdje. Prije otvaranje nove fabrike, još jednom su investirali u širenje kapaciteta 2014. godine.

Ivana Bezarević

Fotogalerija
Proizvodnja Samsonite kofera u mađarskom Szekszardu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.