NavMenu

Usvajanje zakona o konverziji kredita u švajcarcima rizičan po bankarski sektor BiH

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 25.09.2017. 14:17
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Najveći rizik za bankarski sektor Bosne i Hercegovine predstavlja potencijalno usvajanje zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) i ukoliko do toga dođe moglo bi doći i do potresa bankarskog sistema.

Izjavio je to za Anadolu Agency (AA) Christian Stoffel, direktor regionalnog ureda Advent International Frankfurt, vlasnika Addiko banke.

Prema njegovim riječima, to je i najveći izazov sa kojim je Advent International kao investitor u BiH susreo, dok je drugi značajan izazov korupcija u lokalnom pravosudnom sistemu.

- Pitanje kredita u CHF više nije problem. Više od 90% klijenata Addiko banke prihvatili su doborovoljno rješenje o konverziji koje smo im ponudili. Međutim, i dalje postoji mogućnost usvajanja zakona o konverziji što bi ponovo moglo da otvori ovo pitanje. Smatram da je zakon neustavan i mogao bi da ugrozi i destabilizuje cjelokupni bankarski sistem. Veoma je važno da se to ne desi - kazao je Stoffel.

Naglasio je da su banke, protiv zemalja u kojima je usvojen zakon o konverziji CHF kredita, pokrenule postupak pred Arbitražnim sudom u Vašingtonu.

Govoreći o investiciji kojom je Advent international prije gotovo dvije godine postao vlasnik Addiko banke rekao je da je to i dalje zanimljiva investicija.

- Addiko pruža usluge kreditiranja mnogim ljudima u BiH i veoma je važno za budući ekonomski rast zemlje imati zdrave banke. Jedino što nas zabrinjava je što trenutno imamo zakonodavstvo koje bi moglo da destabilizuje bankarski sektor u kratkom roku - rekao je on i dodao da pravosudni sistem trenutno nije dovoljno pozudan.


Komentarišući poslovnu klimu u BiH, rekao je da ova zemlja ima veoma interesantno poslovno okruženje, kao i mogućnosti za značajan razvoj, te mnogo poslovnih prilika za strane investitore.

- Ono što je najvažnije je da strani investitori imaju povjerenje u pravni sistem i sudove i da su sigurni da ukoliko dođu da ulažu da neće izgubiti uloženi novac - kaže Stoffel.

Prema njegovim riječima, za budućnost BiH najvažnije je imati nultu toleranciju prema korupciji, te graditi pouzdan pravni sistem koji će obezbjediti sigurnost investitorima.

BiH je, kaže on, u poređenju za zemljama u regionu teže predvidiva.

- Ne znate šta da očekujete od pravnog sistema i sudova tako da kada je riječ o pouzdanosti još uvijek kaska za regionom. S druge strane u nekim djelatnostima poslovne prilike su veće u odnosu na druge zemlje - dodao je Stoffel.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.