NavMenu

Završena obnova prečistača voda u Gradačcu - Jedan od najvećih ekoloških projekata u BiH vrijedi 3 mil KM

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.09.2017. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gameanna/shutterstock.com)Ilustracija
U srijedu, 27. septembra, u Gradačcu će službeno biti pušteno u rad obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje bi svojim kapacitetom trebalo zadovoljiti potrebe Gradačca u narednih trideset godina, prenosi RTV Slon.

Vrijednost projekta je oko 3 mil KM, od čega je Vlada Republike Češke putem Češke razvojne agencije donirala opremu u vrijednosti od oko milijun eura, a preostala sredstva osigurali su Federalni fond, kantonalno Ministarstvo za zaštitu okoliša i Općina Gradačac.

Projekat "Rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu" je odabran kao jedan od najboljih ekoloških projekata u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu. Jahorina film festival u saradnji sa fondovima za zaštitu okoliša oba entiteta svake godine dodjeljuje nagrade za najbolje ekološke projekte u Bosni i Hercegovini, tako je i ovaj projekat odabran među šest najboljih u Bosni i Hercegovini.


Nagrađeni projekat je jedan od prioritetnih projekata koji rješava jedan od krucijalnih problema općine Gradačac. Osim rekonstrukcije starog prečistača otpadnih voda, vrši se i proširenje postojećih kapaciteta. Samim tim će biti poboljšan kvalitet prečišćenih otpadnih voda koji bi bili po standardima EU.

Realizacijom projekta doći će do sniženja zagađenja površinskih voda rijeke Gradašnice industrijskim i komunalnim otpadnim vodama, navodi RTV Slon.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.