NavMenu

Tržište struje otvoreno, ali slobodne trgovine nema - Liberalizacija će donijeti poskupljenja

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 25.09.2017. 08:28
Komentari
Podeli
Tržište električne energije u BiH otvoreno je skoro dvije godine, a slobodne trgovine strujom nema. Potrošači se i dalje snabdijevaju od državnih elektroprivreda, a sve i da kilovate kupuju na tržištu, ne bi plaćali manje. Cijene struje moraće rasti bude li BiH slijedila liberalizaciju i evropska pravila. Ako je za utjehu, do kraja godine poskupljenja neće biti.

Iako trenutno, uz Srbiju, plaćamo najjeftiniju struju u regionu, za potrošače i minimalno poskupljenje je neprihvatljivo. Uz najniži standard, objašnjavaju, cijene ne mogu biti veće.

Poskupljenja su izvjesna, tvrde stručnjaci za energetiku, a uslovljavaju ih direktive EU i Energetske zajednice i primjena zakona liberalizacije svih tržišta električnih energije. Sada plaćamo kilovatčas po povoljnim uslovima, od 0,083 EUR, objašnjavaju, jer na formiranje cijena utiču socijalni i politički faktori, a ne zakoni tržišta.

S druge strane u Elektroprivredi RS, od koje se i dalje snabdijevaju svi mali potrošači u Republici Srpskoj, punu liberalizaciju vide kao šansu za utvrđivanje pozicije na tržištu i zaradu.

- Puna liberalizacija donijela bi formiranje cijena po tržišnim principima umjesto regulisanih cijena koje su sad na snazi. Regulisane cijene niže su za oko 30% od tržišnih, tako da bi puna liberalizcija bila pozitivna, ostali bi najkonkurentniji, a i ostvarili dodatne prihode - ističe direkotr Direkcije za distribuciju ERS-a Dalibor Muratović.

Kada će do pune primjene odredbi EU, na koje se BiH obavezala pristupanjem Energetskoj zajednici, doći, nije poznato. Svi rokovi su odavno "probijeni". Prva stavka za promjenu je regulisanje cijena. Kako će se implementirati te odredbe i kakve će promjene uslijediti, RTRS od resornog ministarstva nije saznao, jer nisu odgovorili na upit.


U Regulatornoj komisiji za energetiku pojašnjavaju da RS planira da liberalizuje tržište u skladu sa evropskim standardima.

- Tržište treba da reguliše cijenu i to nije sporno, ali i u takvim uslovima država može odlučiti da malim kupcima osim nabavke struje na otovrenom tržištu obezbijedi i nabavku po javnim lako uporedivim cijenama koje su na određeni način kontrolisane od regulatora, kako bi ih na taj način zaštitili od naglog skoka cijena - kaže portparol ERS-a Јelena Prtilo.

Dok se čeka na liberalizaciju, potrošači mogu biti sigurni da do poskupljenja neće doći, bar do kraja ove godne. Zahtjeva za poskupljenje nema, ni zbog loše hidrološke godine, manje proizvodnje u sistemu ERS-a i kupovine struje po nepovoljnijim uslovima na regionalnom veleprodajnom tržištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.