Izvor: eKapija | Petak, 22.09.2017.| 08:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

JYSK zabilježio 135 mil EUR prometa u regionu, u BiH rast za 20%

Mikael Nielsen
Međunarodni maloprodajni lanac JYSK zabilježio je u protekloj finansijskoj godini snažan rast prometa od prosječno 19% na četiri regionalna tržišta – u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Ukupno je ostvaren promet u iznosu od 134,7 mil EUR, broj pojedinačnih kupovina premašio je pet miliona, a u regionalnom sastavu JYSK-a zaposleno je skoro 300 novih radnika, saopšteno je iz kompanije.

Na najvećem pojedinačnom tržištu po vrijednosti - Hrvatskoj – zabilježen je promet od 55,7 mil EUR i rast od 19%. Slijedi Slovenija sa 30,9 mil EUR prometa i rastom od 12,8%, koju ubrzano sustiže Srbija sa prometom od 27,9 mil EUR i najsnažnijim rastom od 26,7%. Na tržištu Bosne i Hercegovine JYSK je ostvario promet od 20,2 mil EUR uz rast od gotovo 20%.

Na sva četiri tržišta ostvareno je 5,155 miliona pojedinačnih kupovina, a na svim tržištima zabilježen je rast broja kupaca u prosjeku od 16,6%.

Poslovni rezultati JYSK-a u regiji vrlo su stabilni, a operativna dobit (EBIT) je na nivou od 12,3% u prosjeku. Jedini izuzetak je Srbija, gde je EBIT 5,4%, ali uz najveći godišnji rast po stopi od pet procentnih bodova.

- Bila je ovo vrlo dobra godina i jako sam zadovoljan razvojem našeg poslovanja u regiji. Izuzetno sam ponosan na povećanje broja kupaca, s obzirom na to da su u JYSK-u oni na prvom mjestu. Ovaj rast ne bi bio moguć bez naših zaposlenih čiji je lični angažman i profesionalni pristup kupcima bio presudan u pozicioniranju na tržištu - istakao je Mikael Nielsen, izvršni potpredsjednik JYSK Nordica zadužen za maloprodaju.

Nielsen je bio gost godišnjeg regionalnog susreta Store Managera JYSK-a, održanog u Zagrebu. Na susretu su proglašeni i najbolji Store Manageri u regiji, koji su za nagradu dobili službeno vozilo na korišćenje godinu dana uz plaćene sve troškove automobila.

U cijeloj regiji JYSK zapošljava blizu hiljadu radnika, od čega u Hrvatskoj gotovo 400, u Srbiji 250, u Sloveniji 200, a u Bosni i Hercegovini 175. U protekloj finansijskoj godini otvoreno je gotovo 300 novih radnih mjesta, najviše u Hrvatskoj (101) i Srbiji (80), ali značajna su bila i nova zapošljavanja u BiH (60 radnika) i Sloveniji (36).

JYSK je osnovan 1979. u Danskoj, a danas posluje u 48 zemalja svijeta. JYSK Nordic pokriva 20 tržišta, među kojima su i Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija. Godišnji promet Grupacije JYSK je oko 3,12 mlrd EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.