NavMenu

Plaćanje dugova ili nema gasa - Rusi traže od BiH isplatu 98 mil USD ratnog duga

Izvor: eKapija Utorak, 19.09.2017. 14:03
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Zvanična Moskva putem Gazproma je zatražila od vlasti u BiH da riješe pitanje isplate ratnog duga za gas, "ili će se očekivati negativne reakcije ruske strane", prenosi BiznisInfo pozivajući se na Dnevni avaz.

Ratni dug za gas iznosi u ovom trenutku 98 mil USD.

Ambasada BiH u Moskvi dostavila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVP) 25. avgusta zvanični stav Gazproma u kojem obavještava da se "nedavna isplata klirinškog duga dovodi u indirektnu korelaciju s dugom BiH za ruski isporučeni gas".

O ovome je MVP BiH odmah obavijestio vlade FBiH, RS i Bričko distrikta, kao i državne kompanije BH-Gas i Energoinvest koje nabavljaju gas od Gazproma.

U dopisu MVP-a BiH Vladi Federacije, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović navodi da je ambasada BiH u Moskvi mišljenja da je s ovim problemom neophodno upoznati sve relevantne institucije u BiH radi pronalaska najboljeg rješenja.

– Predstavnik Gazproma zamolio je bosanskohercegovačku stranu da rješavanje ovog pitanja bude prioritet kojim će se BiH pozabaviti. Ambasada BiH smatra da, ako to ne može biti slučaj, BiH može očekivati negativnu reakciju ruske strane - navodi Kapetanović.


Inače, ovo se dešava u trenutku kada BH-Gas i Energoinvest još nisu s Rusima produžili ugovor o isporuci plina BiH, što može imati negativne posljedice uoči zimske sezone, jer postojeći ističe krajem godine.

Izvor iz Vlade FBiH za Avaz je rekao da je ovo "jasno upozorenje" da će BiH imati problema s isporukom gasa ako ne vrati ovaj dug.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.