Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 18.09.2017.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS još nema sistem za odlaganje animalnog otpada - Životinjski ostaci završavaju na deponijama

(Foto: branislavpudar/shutterstock.com )
Iako RS nema spalionicu ili poseban sistem za odlaganje animalnog otpada, njega godišnje prema nekim procjenama bude preko 22.000 tona, pa otpad iz klaonica i uginule životinje završavaju u dubokim jamama na deponijama, gdje se uglavnom odlaže i ostalo smeće.

Kako navode iz Inspektorata RS, u praksi su prisutni problemi zbog nepostojanja objekata i službi koje bi na propisan način vršile uništavanje životinjskih trupala i nusproizvoda, a lokalne zajednice nemaju finansijskih sredstava da obezbijede uslove za izgradnju i održavanje objekta, odnosno stočnog groblja.

- Trenutno se problem zbrinjavanja animalnog otpada iz proizvodnih pogona, mesnica, klaonica i sličnih objekata rješava tako što oni sklapaju ugovore s lokalnim deponijama, na kojima se vrši uništavanje nusproizvoda na način da se kopaju posebne jame u koje se odlaže taj otpad i obavezno se sprovode mjere u cilju sprečavanja širenja eventualnih zaraza i bolesti - kažu u Inspektoratu.

Ističu da je Zakonom o veterinarstvu u Republici Srpskoj propisano da se trupla uginulih životinja i nusproizvodi moraju preraditi, obraditi ili uništiti u objektima za preradu, obradu ili uništenje nusproizvoda i nije dozvoljeno bacati ih u rijeke, kanale ili druge vodene tokove, kao i ostavljati ih na putevima, otvorenom prostoru, šumama ili drugim mjestima.

- Životinjska trupla se mogu na propisan način zakopati ili spaliti na stočnom groblju ili jami grobnici, a jedinice lokalne uprave dužne su da obezbijede potrebne uslove - navode iz Inspektorata RS.

Ističu da Veterinarska inspekcija u toku redovnog nadzora u objektima za klanje i preradu proizvoda životinjskog porijekla kontroliše sakupljanje, prevoz i uništavanje nusproizvoda.

- Inspektori vrše uvid u dokumentaciju sa deponija na kojima se odlaže otpad, kao što su fakture i odvaga, na osnovu čega se kontroliše da li deponovane količine odgovaraju realnim količinama nastalim u proizvodnom procesu - dodaju iz Inspektorata.

Novo Grujić, direktor preduzeća Depot iz Banjaluke, rekao je da se animalni otpad na ovoj deponiji zakopava, a prethodno se stavlja na folije i prekriva krečom kako bi se brže rastvorio.

- Nemamo nekih velikih količina animalnog otpada jer opštine same organizuju odlaganje. Što se tiče otpada iz klaonica, ni to nisu velike količine, a nama dovoze otpad nekoliko klaonica - rekao je Grujić.

Prema procjenama Centra za životnu sredinu takvog otpada godišnje bude preko 22.000 tona.

- Animalni otpad trebalo je da bude potpuno odvojen, ali mi takav sistem nemamo. Trebalo bi da imamo minimum jedno veliko postrojenje na nivou RS sa hladnjačama u koje bi dolazio otpad i tretirao se - rekla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Ona je dodala da nepravilno skladištenje takvog organskog otpada može biti štetno za biljne i životinjske vrste, površinske i podzemne vode, a indirektno i za čovjeka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.