NavMenu

Vlada RS privremeno zabranila izvoz trupaca - Drvoprerađivači zadovoljni odlukom

Izvor: RTRS Subota, 16.09.2017. 08:35
Komentari
Podeli
(Foto: Kletr/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske donijela je odluku, kojom se privremeno zabranjuje promet trupaca izvan teritorije Srpske, radi zaštite domaće privrede. Zabrana se ne odnosi na crni bor, kojeg najviše ima u šumama oko Višegrada, jer zbog njegove specifičnosti nije tražen od domaćih prerađivača.

Pravna i fizička lica, kao i preduzetnici koji ne budu poštovali odluku Vlade i nastave s praksom preprodaje šumske građe u inostarstvu, biće novčano kažnjeni - pravno lice sa 3.000 do 9.000 KM. Za prekršaj će se kazniti odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM, a preduzetnik novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM. Fizičko lice za prekršaj kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

Drvoprerađivači očekuju da će primjenom vladine mjere imati sigurnije snabdijevanje sirovinom. To će, kažu, povećati izvoz prerađevina od drveta, namještaja i drugih proizvoda dodatne vrijednosti koji je sada 500 mil KM na godišnjem nivou u Republici Srpskoj, te stimulisati novo zapošljavanje.

- Svakako je dobro što Vlada na ovaj način pokušava da stabilizuje snabdijevanje naših kapaciteta, posebno ovih prioritetnih koji donose više novca budžetu Srpske - kaže sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazar Šinik.

Zadovoljni odlukom su i drvoprerađivači sa Romanije koji su se prije nekoliko mjeseci pobunili, tražeći od Vlade upravo takvu mjeru. Poručuju da je i bilo vrijeme da se prekine sa praksom izvoza trupaca iz Srpske.

Trupci iz Republike Srpske do sada su najviše izvoženi u Srbiju, manje u FBiH. ЈP Šume Srpske jedino ima mehanizam da kontroliše primjenu odluke Vlade RS o zabrani izvoza trupaca.

- Šume Srpske jedino mogu to zaustaviti, međutim oni neće da to prihvate a plaćeni su za to. Oni znaju kome prodaju, tačno prate gdje ide ta građa i kome se otprema, jer ne može se izvesti bez otpremnice ЈP Šume RS - ističe predsjednik Udruženja drvoprerađivača sarajevsko-romanijske regije Brane Vitomir.

Direktor Šuma Srpske Risto Marić u kratkom telefonskom razgovoru rekao je da je o ovome spreman da govori u ponedjeljak, jer još nije dobio odluku Vlade RS o zabrani izvoza trupaca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.