NavMenu

Nestaju francuski Alpi

Izvor: Radio 021 Petak, 15.09.2017. 08:51
Komentari
Podeli
(Foto: mRGB/shutterstock.com)
Nestaju francuski Alpi - od 2003. do 2015. godine lednici su izgubili 25% površine, koja se sada smanjuje tri puta brže nego ranije, upozoravaju francuski naučnici.

Laboratorija za lednike i geofiziku u Grenoblu, koji u okviru evropskog istraživanja prati taj dio Alpa, ističe da se otapanje lednika iznenada ubrzalo. Istraživanje pokazuje da gubitak lednika između 2003. i dana posljednjeg mjerenja u 2015. godini iznosi, u prosjeku, 2% godišnje, u poređenju sa 0,7% od 1986. do 2003. godine.

- To je gotovo trostruko povećanje - upozorava naučnik Antoan Rabatel, koji je izvršio istraživanje na osnovu satelitskih snimaka. On pojašnjava da je sve veći gubitak mase lednika očigledan, posebno u nižim dijelovima planinskih masiva.

Lednici Mon Blana (4.809 metara) najotporniji su na eroziju i kod njih je zabilježeno smanjivanje površine od 1% godišnje u periodu od 2003. do 2015. godine. Najviše su pogođeni lednici na Vanuaz, koji godišnje gube čak 2,6% površine, zbog toga što su većim dijelom ispod 3.800 metara nadmorske visine.


Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa austrijskim, italijanskim i švajcarskim naučnicima u okviru projekta Evropske svemirske agencije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Prirodne klimatske promjne", a u tekstu se upozorava da "postoji tek pet odsto izgleda za zaustavljanje globalnog zagrijavanja na nivo ispod dva stepena Celzijusa".

Ranija istraživanja pokazala su da su se lednici u Peruu smanjili od 1970. godine za više od 40 odsto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.