NavMenu

Drvoprerađivači u Kozarskoj Dubici nemaju dovoljno sirovine - Najavljuju proteste i otpuštanje radnika

Izvor: RTRS Petak, 15.09.2017. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: Kletr/shutterstock.com)
Načelnik Opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić u četvrtak (14. septembra) je, na inicijativu drvoprerađivača čija su preduzeća zbog problema sa nabavkom sirovine pred kolapsom, održao sastanak sa najznačajnijim privrednicima iz oblasti drvoprerade i prevoznicima šumskih drvnih sortimenta.

Reljić je rekao da je ovo već drugi sastanak ove godine sa ljudima koji rade u drvopreređivačkom sektoru i imaju ozbiljan problem, nemaju dovoljno sirovine zbog čega su došli pred zatvaranje svojih firmi i otpuštanje radnika.

- To je ogroman problem koji se mora rješavati. Opština Kozarska Dubica nažalost nema ingerencije da taj problem rješava, ali ono što može da uradi jeste da okupi te ljude i sa odgovorajućim zaključcima uputi dopis nadležnim institucijama, resornom ministarstvu i Upravi Šuma Srpske - naveo je Reljić.

On je precizirao da su sa jučerašnjeg sastanka proistekla dva zaključka - da se poziva na striktnu primjenu Zakona o šumama, kojim je propisano da 80% šumskog drvnog sortimenta treba da ostane na području lokalne zajednice, odnosno opštine Kozarska Dubica, a drugi zaključak je da su u roku od sedam dana, ukoliko ne bude odgovora od nadležnih institucija, ljudi spremni da se solidarišu i kamionima blokiraju prilaze šumskim putevima.

- Na takav način oni moraju braniti svoj interes, a moja uloga načelnika je da štitim svoje ljude i radna mjesta - naveo je Reljić i izrazio nadu da će nadležne institucije uslišiti ove zahtjeve i dozvoliti ljudima da se bave proizvodnjom i tako čuvaju radna mjesta.

Vlasnik preduzeća Lestilia Dragoljub Radović naglasio je da dubički dvoprerađivači već danas nemaju sirovinu za preradu i da će ukoliko se ovaj problem ubrzo ne riješi biti prinuđeni da otpuštaju radnike.

- Mi samo tražimo striktnu primjenu člana 84 Zakona o šumama koji kaže da na području lokalne zajednice mora da ostane 80% šumskih drvnih sortimenata, a što bi zadovoljilo cjelokupne potrebe naše privrede i stanovništva za drvnim sortimentima - istakao je Radović.


Prevoznici drvnih sortimenata u Kozarskoj Dubci istakli su da zbog nedostatka sirovine ostaju bez posla.

- Mi smo direktno vezani za drvoprerađivače i vozimo svu robu za Evropsku uniju. Ako oni nemaju robu mi nemamo šta da vozimo - rekao je vlasnik preduzeća Roki komerc Vladimir Rokić.

Ukoliko problem sa nabavkom sirovine uskoro ne bude riješen u pitanje će doći više od 400 radnih mjesta u oblasti primarne i finalne drvoprerade. Bez posla će ostati i četrdesetak zaposlenih na prevozu šumskih drvnih sortimenata na području opštine Kozarska Dubica.

Jučerašnjem sastanku sa drvoprerađivačima prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Milovan Barišić, te načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Miroslav Tica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.