NavMenu

Unapređenje Bosnalijekovog asortimana lijekova

Izvor: Fena Petak, 22.08.2008. 16:22
Komentari
Podeli

Bosnalijek d.d. je farmaceutski asortiman obogatio s novim proizvodima koji se izdaju na ljekarski recept.

Riječ je o lijekovima iz vlastitog razvoja s učinkom na kardiovaskularni sistem, probavni sistem i metabolizam te za liječenje sistemskih infekcija.

Bolesti srca i krvnih sudova predstavljaju jedan od najvećih medicinskih problema današnjice i vodeći su uzrok smrti u svijetu.

Zbog bolesti srca i krvnih sudova godišnje umre više od 16,5 miliona, a u Evropi više od pet miliona ljudi.

U skladu sa savremenim svjetskim farmakološkim trendovima Bosnalijek je iz asortimana lijekova s učinkom na kardiovaskularni sistem plasirao tri nova proizvoda.

Clodil (klopidogrel), lijek koji sprječava zgrušavanje krvi i nastanak krvnog ugruška, Tenlop (losartan) koji dovodi do pada volumena cirkulirajuće krvi i pada krvnog pritiska, Tenlop H (losartan s hidrohlorotiazidom), namijenjen liječenju hipertenzije i prevenciji pojave moždanog udara i Doxat (doksazosin) koji se primjenjuje u liječenju hipertenzije i dobroćudnog uvećanja prostate.

Kada je riječ o lijekovima s učinkom na probavni sistem i metabolizam novi proizvod u asortimanu Bosnalijeka je Fordex (metformin), namijenjen snižavanju povišene vrijednosti šećera u krvi pacijenata oboljelih od dijabetes melitusa tip 2.

Za liječenje sistemskih infekcija na tržište je plasiran Cezolin (cefazolin), antimikrobik širokog spektra koji se primjenjuje u liječenju infekcija disajnog, urinarnog trakta, infekcija kože i kožnih struktura, kostiju i zglobova i genitalnih infekcija.

Iz grupe lijekova s učinkom na kožu novi proizvod u asortimanu je Bethanat (betametazon), namijenjen za liječenje akutnih i hroničnih kožnih promjena, dok su Boldol injekcije novi oblik u asortimanu lijekova s učinkom na centralni nervni sistem.

Ovaj lijek se primjenjuje kod umjereno jakih i jakih bolova uzrokovanih tumorima, upalama, traumama, hirurškim zahvatima, neuralgijskim bolovima i sl.

Novi proizvod u asortimanu bezreceptnih lijekova Bosnalijeka je Rodavan N, namijenjen prevenciji mučnine, povraćanja i/ili vrtoglavice kod bolesti kretanja (kinetoza) te u liječenju mučnine i vrtoglavice kod Menierove bolesti i poremećaja u unutrašnjem uhu.

U razvojnim laboratorijama Bosnalijeka u toku je rad na više od 50 projekata s fokusom na generike nove generacije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Bosnalijeka.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.