NavMenu

Tuzli potrebno više privatnog smještaja - Cilj uključiti građane u iznajmljivanje soba

Izvor: Indikator Četvrtak, 14.09.2017. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: Rosli Othman/shutterstock.com)
Tuzli je potrebno više privatnih smještajnih kapaciteta, kako bi bile zadovoljene potrebe turista, poručeno je sa savjetovanja koje je u srijedu organizirala Služba za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla za građane zainteresovane za iznajmljivanje stambenih prostora, prenosi Indikator.

Imajući u vidu razvoj turizma na području Tuzle, iako postoje reprezentativni smještajni kapaciteti poput hotela Tehnograd, President i drugih, kao i raznih motela, potrebno je unaprijediti i širiti privatnu mrežu smještajnih kapaciteta.

Uključivanje većeg broja građana u iznajmljivanje privatnih prostora, prilika je i za nezaposlene osobe, koje bi ovim putem mogle ostvariti određene prihode.

- Kada stavimo usporedbu Tuzlu kao veliki turistički potencijal i sve što ona nudi, a što je infrastrukturom uradila u posljednjih nekoliko godina i smještajne kapacitete možemo da kažemo da nam nedostaje smještajnih kapaciteta - izjavio je rukovodilac Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla Vedran Lakić.

Dodao je da je potrebno još smještajnih kapaciteta, kako bi se turisti u narednim godinama duže zadržavali u ovom gradu.

Savjetovanje je organizirano sa ciljem sagledavanja interesa građana i za iznajmljivanje privatnih prostora, a jedan od ciljeva je i sistemsko otklanjanje problema u ovoj oblasti.

Uključivanje privatnih stambenih prostora u smještajne kapacitete na području grada Tuzla doprinijelo bi povećanju broja turista koji nisu u prilici plaćati hotelski smještaj.

Stručni saradnik za turizam u Ministarstvu trgovine, saobraćaja, turizma TK, Hasan Sejdinović smatra da na području TK postoje izvanredne smještajni kapaciteti, koji se smatraju luksuznijim sa 3,4 ili 5 zvjezdica.

- Nisu to smještajni kapaciteti predviđeni za populaciju koja upražnjava turistička kretanja na području kantona. Ono što nam je namjera da pokušamo afirmirati u budućem periodu ove neke jeftinije smještajne kapacitete tipa hostela, soba za iznajmljivanje, kuća za odmor - kaže Sejdinović.


Da bi se omogućilo uključivanje privatnih stambenih prostora u smještajne kapacite na području Tuzlanskog kantona, potrebno je izmijeniti postojeće zakonske propise.

Sejdinović navodi da federalna zakonska regulativa ne daje mogućnost privatnim iznajmljivačima, jer on podrazumijeva da smještajne objekte izdaju osobe kojima je obrt osnovna djelatnost.

- Pokušat ćemo zajedno sa lokalnog nivoa kantona da djelujemo na federalno ministarstvo, koje je zakonodavac i ima u pripremi nova zakonska rješenja da to malo ubrza i da naše primjedbe uvrsti, kako bi ta zakonska regulativa mogla pratiti turistički razvoj na kantonu - poručio je.

Kako je istaknuto, unaprjeđenju i širenju smještajnih kapaciteta u Tuzli pristupiće se sistemski, a nosilac tih aktivnosti trebala bi biti Turistička zajednica Grada Tuzla, koja bi u narednom periodu trebala biti osnovana.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.