Izvor: Capital | Četvrtak, 14.09.2017.| 15:46

Rok za izmirenje novčanih obaveza među preduzećima u RS biće 60 dana

(Foto: archerix/shutterstock.com)
Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, kojim se uređuju rokovi izmirenja i pravne posljedice kašnjenja njihovog ispunjenja radi poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata Srpske.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi poboljšanja likvidnosti ekonomskog sistema Srpske, te ubrzanja protoka novčanih sredstava, što smanjuje potrebnu količinu novca u opticaju.

- Ovim zakonom uređuju se rokovi izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama i prvne posljedice u slučaju kašnjenja njihovog ispunjenja, a radi uspostavljanja likvidnosti privrede - istakao je Tegeltija.

Nacrt zakona propisuje da se ugovorom između privrednih subjekata ili između privrednog i subjekta javnog prava ne može ugovoriti rok ispunjenja novčane obaveze duži od 60 dana.

Ako rok nije ugovoren, dužnik je obavezan ispuniti novčanu obavezu u roku od 30 dana bez obaveze povjerioca da ga pozove na ispunjenje, navodi se u obrazloženju ovog Nacrta zakona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.