Izvor: Radio 021 | Četvrtak, 14.09.2017.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Čokolada uništava afričke šume

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Svjetska čokoladna industrija kriva je za katastrofalno uništavanje prašuma u zapadnoj Africi, gdje se šume krče kako bi se proizvodio kakao.

Trgovci koji prodaju kakao Marsu, Nestleu, Mondelezu i drugim velikim kompanijama, kupuje proizvode nelegalno uzgajane u zaštićenim oblastima Obale Slonovače, gdje su površine pod prašumama smanjene za više od 80% od 1960. godine. Nelegalni kakao se u lancu snabdijevanja miješa s "čistim" zrnima, što znači da bi Mars čokoladice ili Milka čokolade mogle sadržati "prljavi" kakao, pošto više od 40% kakaa u svijetu dolazi iz Obale Slonovače, piše Gardijan.

U tekstu se navodi da su novinari lista putovali Obalom Slonovače i zabilježili račišćavanje prašuma radi plantaža kakaoa - sela i poljoprivrednici su zauzeli nacionalne parkove koji bi trebalo da budu zaštićeni, dok zvaničnici zaduženi za očuvanje životne sredine primaju mito da ne kontrolišu snabdijevanje kompanija koje ne interesuje porijeklo kakaoa.

U zahtjevu Gardijana za komentar, Mars, Mondelez i Nestle, kao i trgovci Kargil i Beri Kalbo, nisu negirali optužbe da je kakao zasađen sa površina na kojima je uništena šuma prošao kroz njihov lanac snabdijevanja, mada svi navode da rade naporno da u njihovim proizvodima ne bude "prljavog" kakaa.

Oko 70% svjetskog kakaa proizvodi oko dva miliona poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea do Kameruna, ali su Obala Slonovače i Gana dva najveća svjetska proizvođača, dok su istovremeno i najveće žrtve uništavanja šuma. Obala Slonovače najbrže među afričkim zemljama gubi šumske površine - sada je manje od 4% zemlje pod prašumom, dok je nekada bila četvrtina.

Sve veća potražnja u svijetu za čokoladom znači da, ako se ništa ne preduzme, do 2030. više neće biti šume u Obali Slonovače, navela je ekološka organizacija Moćna Zemlja (Mighty Earth) koja je ovih dana objavila istragu o krčenju šuma zbog čokolade. Naučnici kažu da je kakao čudovište koje će samo sebe uništiti. Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveće koje sijeku i spaljuju, pošto njihova sijenka štiti biljke kakaa tokom sušnih sezona, koje postaju sve intenzivnije zbog krčenja šuma.

Velike kompanije su navele da su "svjesne problema" i kažu da su "posvećene njegovom rješavanju".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.