Izvor: eKapija | Srijeda, 13.09.2017.| 14:21

Sanski Most dobija jednu od najmodernijih tržnica u BiH - Izgradnja počinje uskoro, zasad osigurano 3 mil KM (FOTO)

Sanski Most most u narednoj godini dobija gradsku tržnicu na mjestu sadašnje pijace, koja će prema riječima koordinatora projekta Mirsada Spahića, biti jedna od najmodernijih tržnica u BiH. Izgradnja Hamzibegovog vakufskog tržnog centra počinje nakon dobijanja dozvola i izbora izvođača radova, a iza projekta stoji Medžlis islamske zajednice Sanski Most u čijem je vlasništvu postojeća pijaca.

Projekat finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske koja je potpisala protokol sa nadležnim organom Vakufskom direkcijom Rijaseta IZ-e u BiH, a zasad je obezbijeđeno 3 mil KM.

- U slučaju da to ne bude dovoljno za završetak izgradnje objekta, očekujemo odobravanje dodatnog novca. Cijeli kompleks i sam objekat će biti vakuf u vlasništvu Islamske zajednice, što znači da će koristiti za potrebe Islamske i šire društvene zajednice bez mogućnosti prodaje i otuđivanja - navodi Mirsad Spahić za eKapiju.

Prema njegovim riječima, u toku je prikupljanje urbanističke i građevinske dozvole, nakon čega će biti raspisan tender za izvođača radova.

Otvaranje tržnice u Sanskom Mostu planirano je tokom 2018. godine

- Radovi bi trebalo da počnu krajem jeseni ili početkom proljeća naredne godine, što je veća vjerovatnoća zbog proceduralnih pitanja. Takođe, prije početka radova biće neophodno ukloniti postojeće objekte i pripremiti lokaciju za građenje. Vakufski tržni centar gradimo na lokaciji postojeće pijace koja je stara i dotrajala - kaže Spahić.

Budući objekat sastojaće se od dvije cjeline, zelene pijace i trgovinskog centra. Suterenski dio je jedinstven za oba dijela, a u njemu bi bili smješteni parking, skladišta za robu, garaže za dostavna vozila i utovar i istovar robe, kotlovnica, te u jednom dijelu hladnjače.

Zelena pijaca i trgovinski centar su fizički odvojeni zbog termičkog režima, ali ne u funkcionalnom i vizuelnom smislu jer će biti razdvojeni pomoću staklenih ekrana.

Zelena pijaca imaće centralno postavljene police za voće i povrće, a u drugom dijelu središnjeg objekta biće trgovinske radnje u četiri reda. U sklopu trgovinskog dijela predviđena je i samoposluga sa skladištem.

- Ova objekat će zasigurno zbog svoje kompaktnosti, arhitektonskog rješenja, funkcionalnosti i zadovoljavanja svih zakonom predviđenih i u nadolazećem vremenu potrebnih standarda biti jedan od najmodernijih tržnih centara u BiH.

Ukupna površina na kojoj će se graditi tržnica je 9.521 m2. Okolni prostor će biti uređen pješačkim saobraćajnicama, te niskim i visokim rastinjem kako bi se formirala aleja.

Prema riječima Spahića, u budućem tržnom centru u Sanskom Mostu direktno će biti zaposleno 200 ljudi, a indirektni broj je daleko veći zbog saradnje sa poljoprivrednim i drugim proizvođačima.

V. Dž.

Fotogalerija
Gradska tržnica u Sanskom Mostu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.