Izvor: eKapija | Srijeda, 13.09.2017.| 12:17

Granična policija BiH dobija od Kine opremu vrijednu 9,5 mil KM

(Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo potpisali su danas Sporazum o saradnji za bespovratnu pomoć Vijeća ministara BiH i Narodne Republike Kine u vrijednosti 30 miliona juana (7,5 mil KM), prenosi RTV Slon pozivajući se na agenciju Fena.

Bevanda je nakon potpisivanja ovog sporazuma kazao da su sredstva namijenjena za realiziranje projekta donacije opreme za sigurnosne provjere (skeneri za velike kamione), te da je korisnik donirane opreme Granična policija BiH i da će ovaj iznos biti uvećan za dodatnih osam miliona juana, tako da ukupan iznos donacije iznosi 9,5 mil KM.

– Ova donacija i oprema će omogućiti Graničnoj policiji kvalitetniji rad na terenu. Treba napomenuti i da je NR Kina uz opremu osigurala i obuku Graničnoj policiji koja se odnosi na montažu, upotrebu i održavanje – kazao je Bevanda naglašavajući da je NR Kina veliki prijatelj BiH što pokazuje kontinuiranim pružanjem pomoći u raznim oblastima.

Najavio je da je u toku postupak zaključivanja još jednog sporazuma o bespovratnoj pomoći u iznosu od oko 5 mil KM, a namjena će biti naknadno utvrđena posebnim sporazumom.

Ambasadorica Bo je izrazila zadovoljstvo današnjim potpisivanjem sporazuma podsjećajući da je Kina u proteklih nekoliko decenija zabilježila brzi rast. Kina je, po njenim riječim, još zemlja u razvoju i spremna je pružiti pomoć i drugim zemljama u razvoju.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predstavnici Granične policije BiH, koja je korisnik ove pomoći, prenosi RTV Slon.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.