NavMenu

Coca-Cola HBC proglašena globalnim liderom u održivom poslovanju

Izvor: eKapija Srijeda, 13.09.2017. 10:38
Komentari
Podeli
(Foto: coca-cola.com)
Coca-Cola HBC, vodeća kompanija za punjenje proizvoda društva Coca-Cola Company, u okviru indeksa održivog razvoja Dow Jones proglašena je globalnim liderom u održivom poslovanju u kategoriji proizvođača napitaka, četvrtu godinu zaredom.

Ostvarivši odlične rezultate u održivom poslovanju u 2016. godini, posebno u područjima radnih praksi, strategije za tržišta u razvoju, zdravlja i prehrane te zaštite okoliša, kompanija je postigla ukupan rezultat od 90 bodova, što je za 38 bodova iznad prosjeka industrije.

- Naši rezultati su u 2016. bili do te mjere dobri da Coca-Cola HBC danas nije samo predvodnik industrije pića, nego je preuzela vodstvo u cijeloj industrijii hrane, pića i duhana prema Dow-Jonesovu indeksu. To je prvi put da smo primili to još važnije priznanje za vodstvo u održivosti - naveli su iz kompanije.

U toku godine Coca-Cola HBC nastavila je s fokusom na daljnje smanjenje svog utjecaja na okoliš i podsticanje pozitivnih promjena, u saradnji sa svojim partnerima, razvijajući održiv lanac vrijednosti i pružajući podršku zajednicama u unapređenju kvaliteta života.

Nadovezujući se na unapređenja postignuta proteklih godina, količina vode utrošena na proizvodnju jednog litra napitka u 2016. godini smanjena je za 3%. Omjer utrošene energije također je smanjen, za 5%, što znači da je kompaniji potrebna manja količina energije za proizvodnju jednog litra napitka. U 2016. godini reciklirano je 37% ambalaže plasirane na tržište.

Coca-Cola HBC opslužuje blizu 600 miliona potrošača na 28 razvijenih tržišta, tržišta u razvoju i tržišta u nastajanju, na tri kontinenta. Kompanija je u toku 2016. godine uložila 7,3 mil EUR, 1,6% svoje dobiti prije odbitka poreza, u brojne inicijative za poboljšanje uslova života u zajednici, s fokusom na upravljanje okolišem i upravljanje vodnim resursima te razvoj mladih, u partnerstvu s više od 294 nevladine organizacije.


Najznačajnija postignuća u području održivosti u 2016. godini

31.083 zaposlenih
35.000 dobavljača u lancu vrijednosti
3,1 mil EUR utrošeno na dobavljače
281 mil EUR ukupno plaćenih poreza
6% smanjenja direktnih emisija ugljika u odnosu na prošlu godinu
33% smanjenja otpadnih voda po litru proizvedenog napitka u odnosu na prošlu godinu
88% – rezultat u uključenosti zaposlenika u inicijative za održivost

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.