Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 13.09.2017.| 15:53

Procedure odgodile prodaju Drvne industrije Sanica - Katarski Hamdo Group spreman uložiti 4 mil KM

(Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Finalizirane su aktivnosti u vezi s prodajom Drvne industrije Sanica poslovnoj grupaciji Hamdo Group iz Katara, a potpisivanje kupoprodajnog ugovora odgođeno je iz određenih administrativno-proceduralnih razloga.

Ovo je potvrdio Haris Mešić, direktor preduzeća Unsko-sanske šume, u čijem vlasništvu se nalazi pomenuta firma iz istoimenog mjesta nadomak Ključa.

- Sva neophodna pravna procedura je okončana i trebalo je pristupiti potpisivanju ugovora. Međutim, do potpisivanje nije došlo jer su iskrsle određene poteškoće u prenosu finansijskih sredstava. Čim se one otklone, potpisaćemo ugovor - istakao je Mešić.

Za kupovinu DI Sanica, katarska poslovna grupacija spremna je izdvojiti 2,6 mil KM, dok bi u revitalizaciju proizvodnog procesa i zapošljavanje oko 200 radnika investirali dodatnih 4 mil KM.

Mešić je podsjetio kako su Unsko-sanske šume prije tri godine kupile DI Sanica, te da je bilo planirano da ovo preduzeće posluje kao firma kćerka i bavi se preradom drveta.

- Nažalost, pokazalo se kako su predviđena ulaganja prevelik zalogaj za nas, posebno iz razloga što je svake godine dobit preduzeća usmjeravana ka realizaciji projekata u lokalnim zajednicama - rekao je Mešić.

Katarska kompanija se bavi metalskom industrijom i građevinarstvom, razgranate poslove imaju u nekoliko arapskih zemalja te planiraju svoje širenje na prostoru Evrope.

Nezavisne podsjećaju da je DI Sanica u poslijeratnom periodu doživjela dvije neuspješne privatizacije, a proizvodnja je potpuno obustavljena prije devet godina. Nakon što je firma otišla u stečaj, kupilo ju je preduzeće Unsko-sanske šume, firma u javnom vlasništvu koja gazduje cjelokupnim šumskim fondom na području USK.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.