Izvor: eKapija | Srijeda, 13.09.2017.| 15:54

Sarajevo želi modernizovati saobraćajnu infrastrukturu - Kineska kompanija CRRC Urban Traffic spremna na saradnju

Sarajevo (Foto: paul prescott/shutterstock.com)
Investiranje u Kanton Sarajevo, s posebnim akcentom na saobraćajni sektor, bio je povod jučerašnjeg sastanka premijera Elmedina Konakovića, ministara saobraćaja i finansija Muje Fiše i Jasmina Halebića sa generalnim direktorom kineske kompanije CRRC Urban Traffic Dong Minom.

Konaković je rekao da postoji spremnost za iznalaženje modaliteta koji će unaprijediti sektor izgradnje saobraćajne infrastrukture, saopšteno je na sajtu Vlade KS.

- Gradski prijevoz je u našoj nadležnosti i trenutno pregovaramo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vezano za rekonstrukciju cjelokupnog šinskog saobraćaja u dužini od 12 kilometara. Upravo zbog toga smo zainteresovani i za vaš prijedlog savremenog prijevoznog sredstva kojeg smo imali priliku vidjeti u današnjoj prezentaciji - istakao je Konaković.

Dodao je kako se trenutno na području Kantona Sarajevo investira u nekoliko vrlo bitnih saobraćajnih dionica.

Generalni direktor CRRC Urban Traffic Dong Min je rekao kako su u Sarajevu prepoznali prostor za nove investicije, te da se nada kako će uspostaviti saradnju sa kantonalnim rukovodstvom i na taj način doprinijeti modernizaciji saobraćaja ovdje.

- Urban Traffic je jedna od najvećih kineskih kompanija koja se bavi transportnom infrastrukturom. Realizujemo projekte u mnogim evropskim zemljama koji su uvijek u skladu sa zadatim ekološkim standardima - naveo je Min.

Na sastanku je predloženo da se svi planirani saobraćajni projekti dostave predstavnicima kineske kompanije, nakon čega bi uslijedila izrada konkretnih ponuda i eventualni dogovori za njihovu realizaciju.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor ASA grupacije Eldin Hadžiselimović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.