NavMenu

IDDEEA zabranila pristup ličnim podacima građana - Stalan uvid u bazu imale banke, mikrokreditne organizacije...

Izvor: Indikator Srijeda, 13.09.2017. 08:37
Komentari
Podeli
(Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), postupajući po rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, obustavila je stalni pristup informacijama sadržanim u elektronskim evidencijama IDDEEA-e svim pravnim osobama s kojima IDDEEA ima zaključen sporazum.

Time je bez odlaganja izvršena naložena upravna mjera nadležnog inspekcijskog organa, o čemu će IDDEEA obavjestiti i Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH. IDDEEA podsjeća da je podzakonski akt kojim je pravnim osobama (bankama, mikrokreditnim organizacijama i drugim) omogućen stalni pristup podacima sadržanim u evidencijama IDDEEA-e u prethodnom periodu donio tadašnji direktor IDDEEA-e, a na osnovu saglasnosti Vijeća ministara BiH u 2009. godine.

Trenutni menadžment IDDEEA-e će po ovom pitanju preduzeti sve neophodne formalno pravne aktivnosti, te osigurati da se elektronski servisi IDDEEA-e koriste isključivo uz poštovanje Zakona o IDDEEA i Zakona o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine, uključujući i izdavanje podataka iz elektronskih evidencija IDDEEA-e svim pravnim osobama, saopćeno je iz te institucije.

Inspektori Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH (AZLP) su prilikom kontrole provedene u IDDEEA-i ustanovili da 35 poslovnih subjekata u našoj zemlji imalo stalni pristup bazi sa ličnim podacima građana.


Na popisu je najviše banaka, ukupno 17, a potom po brojnosti slijede mikrokreditne organizacije i fondacije – šest. Tu su još po tri vodovoda i agencije za naplatu dugovanja, dvije lizing kuće, te po jedan internet provider, telekomunikacijska tvrtka, osiguravajuća kuća i registar vrijednosnih papira.

Iz IDDEEA ranije navodili da su suglasnosti za trajni pristup podacima davali na osnovu Pravilnika o pristupu podacima, kojeg je 2009. godine donijelo Vijeće ministara BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.