Izvor: Glas Srpske | Utorak, 12.09.2017.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Firme se otimaju za CNC operatere - Stručnjaci za kompjutersko upravljanje mašinama najtraženiji kadar u RS

(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Stručnjaci za kompjutersko upravljanje mašinama (CNC) trenutno su najtraženiji kadrovi na tržištu rada u Republici Srpskoj, a zbog nedostatka kvalifikovanih stručnjaka iz ove oblasti, preduzeća se za njih bukvalno otimaju.

O kolikom deficitu ovih radnika se radi najbolje pokazuje evidencija Zavoda za zapošljavanje RS u kojoj su samo četiri nezaposlena CNC operatera i to u dobojskoj filijali.

- Oni nemaju licencu kao dokaz da su kvalifikovani za ovo zanimanje, nego je samo evidentiran njihov rad u preduzećima kao CNC operatera. Putem biroa u Modriči zaposleno je deset lica koja su prošla obuku za CNC operatere - istakli su u Zavodu i dodali da trenutno postoji veliko interesovanje poslodavca sa područja opština Brod, Derventa, Modriča i Doboj za zapošljavanjem ovog kadra.

Do sertifikata o poznavanju rada na CNC mašinama proteklih godina moglo se doći samo prekvalifikacijom, a od ove školske godine u nekoliko srednjih škola u RS uveden je i smjer CNC tehničara.

U banjalučkoj Tehničkoj školi upisano je jedno odjeljenje učenika za ovaj smjer.

- Interesovanje je zaista bilo veliko. Upisali smo jedno odjeljenje od 26 učenika. Pobrinuli smo se i da opremimo kabinet za izvođenje praktične nastave kako bi iz naše škole izašli kvalitetni i dobro obučeni đaci - istakla je direktorica ove škole Kristina Mrđa.

Vođeni potrebama tržišta rada i u Srednjoškolskom centru Nikola Tesla u Kotor Varošu šansu da izučavaju kompjutersko upravljanje mašinama dobilo je 27 đaka.

- Osim toga, imamo i zanimanje mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. U posljednje vrijeme bilježimo trend rasta upisa učenika u mašinsku struku zbog toga što imamo tri fabrike kojima treba ovaj kadar, a i četvrta je u izgradnji. Oko 80% naših učenika u protekle dvije godine po završetku školovanja dobili su posao u ovim fabrikama - istakla je direktorica kotorvaroškog Srednjoškolskog centra Danijela Kostić.

Dodaje da sa fabrikama na području opštine imaju dogovorenu praksu za srednjoškolce.

(Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)
Kako bi prevazišli vakuum dok đaci koji pohađaju ovaj smjer ne završe školovanje, u preduzeću Sim Technik u Kotor Varošu, koje zapošljava oko 235 radnika, sami obučavaju CNC stručnjake.

- Imamo veliki broj đaka na praksi i u prosjeku oko 50% onih koje obučavamo dobiju posao odmah po završetku škole - rekao je finansijski direktor i suvlasnik ovog preduzeća Ivica Marić.

Sa nedostatkom školovanog kadra muku muče i u preduzeću Tehpro u Derventi, koje zapošljava 120 radnika i u kojem je trenutno otvoren konkurs za prijem deset CNC operatera.

- Prinuđeni smo da zapošljavamo kuvare, konobare ili radnike u nekoj drugoj struci koje potom obučavamo da bismo imali kvalitetnu radnu snagu koja će raditi na obradi metala i izradi dijelova za robote koji rade u autoindustriji. Izdaci za obuku su ogromni, a zaradu imamo tek nakon tri godine - kazala je Tanja Kuzmanović iz ovog preduzeća.

Banjalučanin Bojan P, koji je završio ugostiteljsku školu, u nedostatku posla okrenuo se mašinstvu i prekvalifikovao za kompjutersko upravljanje mašinama.

- Ovo je jedno od najplaćenijih zanimanja trenutno kod nas, plate se kreću od 800 do 1.500 KM. Nekoliko dana poslije dobijanja sertifikata za CNC operatera pronašao sam posao - rekao je on.

Odliv kadra

U preduzećima koja zapošljavaju CNC operatere kažu da je, osim nedostatka školovanog kadra, problem i odliv obučenih radnika.

- Plate CNC operatera u Sloveniji su oko 1.000 EUR, Austriji 1.300, a u Njemačkoj dostižu i do 2.000 EUR, zbog čega mnogi radnici koje obučimo odlaze preko granice - kažu u preduzećima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.