Izvor: eKapija | Utorak, 12.09.2017.| 11:15

Iskustvo i praćenje trendova vode do evropskih i svjetskih kupaca - Kakvi su planovi za jačanje automobilske industrije FBiH?

(Foto: Billion Photos/shutterstock)
Imajući u vidu da je automobilska industrija u svijetu jedna od najbrže rastućih industrija, te da Bosna i Hercegovina ima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji automobilskih dijelova i automobila, nametnula se kao neophodna, intenzivnija podrška kompanijama koje se bave ovom djelatnošću, kaže na početku razgovora za eKapiju Almin Mališević iz Privredne komore FBiH, a povodom "Projekta razvoja automobilske industrije FBiH" koji je ovog ljeta odobrila Vlada FBiH.

Cilj ovog projekta je da pomogne domaćim kompanijama da osiguraju što bolju prisutnost u njemačkim fabrikama automobilske industrije i time obezbijede plasman svojih proizvoda. To dalje vodi novim poslovima i razvojnim projektima za obje strane.

- Projekat "Razvoj automobilske industrije FBiH" ima za cilj sistemsko podizanje konkurentnosti privrede BiH, te koristeći znanja i iskustva kroz edukaciju i treninge, osigura implementaciju potrebnih standarda, što bi u konaćnici trebalo rezultirati većim obimom proizvodnje automobilskih dijelova - objašnjava Mališević.

Kaže da je u prethodnih godinu dana napravljena analiza firmi koje se bave automobilskom industrijom, te na osnovu toga i kreirane mjere koje će etapno biti primijenjene na firme. Cilj je da se što više firmi uključi u proizvodnju automobilskih dijelova i da one koje se dugo u ovoj branši i koje direktno rade za evropske proizvođače budu integratori za manje firme.

Kadar, kako ističe, neće biti problem, jer naši inženjeri imaju znanja za najzahtjevnije poslove.

- Sve oblasti za koje imamo potencijala će biti predmet razgovora. Posebna pažnja će biti posvećena novim trendovima u automobilskoj industriji kao što je električni automobil i proizvodnja komponenti i za takva vozila.

U firmama širom BiH proizvode se različiti dijelovi za automobilsku industriju, kao što su pumpe za ulje i vodu, filteri, aluminijska kućišta, razne vrste otkovaka, dijelovi od plastike, kože, tekstila, izduvni sistemi, dijelova od metala za mjenjače i motore, te mnoge drugi dijelovi koji su sastavni dio automobila koji se danas prodaju na tržištu. Osim toga, postoje firme koje se bave razvojem i projektovanjem.

(Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)
- Kada firma ispuni uslove i dobije pristup poslovima, ima mogućnost da uzima nove poslove, širi proizvodnju, zapošljava radnike i ostvaruje veće prihode. Veoma je važno imati kupca koji je stabilan i koji uredno vrši servisiranje svojih obaveza.

Konkretno, njemačko tržište je poznato našim firmama, jer je BiH nekada kroz Tvornicu automobila Sarajevo (TAS) tradicionalno bila vezana za Njemačku.

Ko prati on opstaje

Goraždanska Bekto Precisa je jedna od domaćh firmi čije ime je postalo prepoznatljivo u automobilskoj industriji. Osim za Njemačku, izvoze i u SAD, Meksiko, Rusiju i zemlje MENA regiona (Srednji istok i Sjeverna Afrika). Njihov godišnji izvoz autodijelova vrijedan je čak 40 mil KM.

- Gotovo da nema automobila novije generacije, a da ne posjeduje komponentu koja je proizvedena u pogonima naše kompanije. Proizvodili smo neke specifične dijelove za Cadilac iz SAD kao i za neke proizvođače u Rusiji - kaže za eKapiju Amir Ćoralić iz Bekto Precise.

Ističe da su zahtjevi u autoindustriji vrlo visoki u pogledu kvaliteta i da se mora ispuniti čitav niz proizvodnih i tehničkih standarda.

- Borimo se sa konkurencijom evropskih kompanija i moramo biti u samom vrhu kvaliteta da bi dobili bilo koji posao. Ukoliko ne zadovoljavate te kriterije ne postojite na mapi proizvođača. Jednom dostignute standarde morate stalno unapređivati i pratiti razvoj novih tehnologija kako bi ostali u igri, ako tako mogu kazati. Iz tog razloga naša kompanija posjeduje ISO TS 16949 sistem za upravljanje kvalitetom koji je veoma značajan za automobilsku industriju. Ne postoje ranije zasluge već stalna borba za bolje, brže i jeftinije. Ko to može pratiti on opstaje, ko ne može nestaje - objašnjava Ćoralić.

Upravo je "Projekat razvoja automobilske industrije FBiH" od velike pomoći za domaće firme.

- On nam znači mnogo, mada je sve teže, jer se zahtjevi stalno povećavaju a zarada smanjuje. Konkurencija je nemilosrdna i često ste u prilici kod dobivanja poslova na opciju "uzmi ili ostavi". Lijepo je proizvoditi za Volkswagen, BMW, Audi, Mercedes, Porsche, ali je također lijepo ostvariti zaradu za kompaniju i uposlenike.

(Foto: F8 studio/shutterstock.com)
Ćoralić pojašnjava da za firmu nikad nije dobro biti previše zavistan o samo jednoj vrsti proizvoda, "jer ukoliko ta djelatnost dođe u probleme, kao što se prije par godina dogodilo autoindustriji, onda i vi sami padate u teškoće mada niste ni na koji način uticali na te probleme".

- Zato razvijamo vlastite proizvode i druge industrijske divizije kao sto su elektroindustrija, sportska i druge industrijske grane.

Bekto Precisa će u ovoj i narednoj godini uspostaviti novi proizvodno-izvozni ciklus koji su ugovorili s jednim od najvećih svjetskih proizvođača filtera – Mahle. Mališević kaže da će taj posao dati novu dimenziju njihovoj proizvodnoj paleti i polivalentnosti.

Posjeta sajmovima

"Projekat razvoja automobilske industrije FBiH" je zamišljen da se realizuje u fazama i trajaće onoliko koliko bude potrebno da domaća automobilska industrija aktivira potencijale koje ima na raspolaganju.

- Svakako da firme rade na praćenju trendova u automobilskoj industriji i da u skladu sa promjenama koje se dešavaju, rade na izradi svojih kratkoročnih i dugoročnih planova i strategija. Grupacija će raditi na informisanju o promjenama koje se dešavaju, te pomoći firmama da između ostalog, posjete i sajmove na kojima se može vidjeti pravac kretanja svjetske automobilske industrije - zaključuje Almin Mališević iz Privredne komore FBiH.

Teodora Brnjoš


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.